— dinsdag 13 november 2018, 15:45 | 0 reacties, praat mee

Zaak Khashoggi: consul-generaal is Turkije ontvlucht

Een demonstrant draagt een masker van de Saudische kroonprins Bin Salman, tijdens protesten tegen de moord | Erdim Sahin / EPA

In de zoveelste ontwikkeling in de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi op het Saudische consulaat in Instanbul blijkt consul-generaal Mohammad al-Otaibi op 16 oktober uit Turkije te zijn vertrokken. Turkije is boos, omdat ze denken dat al-Otaibi zo vervolging voor zijn aandeel in de moord probeert te ontlopen.

Op 6 oktober leidde de consul-generaal nog Reuters-journalisten rond. Op 8 oktober stelde Otaibi ook graag te willen weten wat de journalist is overkomen. Op 17 oktober betrad de Turkse recherche het consulaat voor sporenonderzoek; enkele dagen later gaf Saudi-Arabië toe dat de journalist in het consulaat was omgekomen.

De consul-generaal was toen dus al Turkije uit, meldt de Washington Post. Onder meer de Turkse premier Erdogan is woedend over de leugens van Otaibi en het feit dat de Saudische autoriteiten hem niet hebben opgepakt.

De uitspraken van de consul-generaal, in aanloop naar de uiteindelijke bekentenis dat de journalist in het consulaat is vermoord, staan volgens Turkije gelijk aan het hinderen van de rechtsgang. Gezien zijn positie is het volgens de Turkse autoriteiten ook ongeloofwaardig dat Otaibi slechts onschuldige toeschouwer bij de moord was.

Volgens de Washington Post zou Khashoggi voorafgaand aan zijn bezoek aan het consulaat door ‘een hoge functionaris’ zijn verzekerd dat hij zijn zaak (papierwerk voor een aanstaand huwelijk, red.) persoonlijk zou oppakken. Of die hoge beambte Otaibi was, valt niet met zekerheid te zeggen. Bezorgde vrienden werden door Khashoggi gerustgesteld: “Dit zijn gewone landgenoten. Die hebben niks te maken met de beleidsmakers daar.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.