website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Zaak Khashoggi: consul-generaal is Turkije ontvlucht

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op dinsdag 13 november 2018, 15:45

Een demonstrant draagt een masker van de Saudische kroonprins Bin Salman, tijdens protesten tegen de moord | Erdim Sahin / EPA

Een demonstrant draagt een masker van de Saudische kroonprins Bin Salman, tijdens protesten tegen de moord | Erdim Sahin / EPA

Nieuws In de zoveelste ontwikkeling in de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi op het Saudische consulaat in Instanbul blijkt consul-generaal Mohammad al-Otaibi op 16 oktober uit Turkije te zijn vertrokken. Turkije is boos, omdat ze denken dat al-Otaibi zo vervolging voor zijn aandeel in de moord probeert te ontlopen.

Op 6 oktober leidde de consul-generaal nog Reuters-journalisten rond. Op 8 oktober stelde Otaibi ook graag te willen weten wat de journalist is overkomen. Op 17 oktober betrad de Turkse recherche het consulaat voor sporenonderzoek; enkele dagen later gaf Saudi-Arabië toe dat de journalist in het consulaat was omgekomen.

De consul-generaal was toen dus al Turkije uit, meldt de Washington Post. Onder meer de Turkse premier Erdogan is woedend over de leugens van Otaibi en het feit dat de Saudische autoriteiten hem niet hebben opgepakt.

De uitspraken van de consul-generaal, in aanloop naar de uiteindelijke bekentenis dat de journalist in het consulaat is vermoord, staan volgens Turkije gelijk aan het hinderen van de rechtsgang. Gezien zijn positie is het volgens de Turkse autoriteiten ook ongeloofwaardig dat Otaibi slechts onschuldige toeschouwer bij de moord was.

Volgens de Washington Post zou Khashoggi voorafgaand aan zijn bezoek aan het consulaat door ‘een hoge functionaris’ zijn verzekerd dat hij zijn zaak (papierwerk voor een aanstaand huwelijk, red.) persoonlijk zou oppakken. Of die hoge beambte Otaibi was, valt niet met zekerheid te zeggen. Bezorgde vrienden werden door Khashoggi gerustgesteld: “Dit zijn gewone landgenoten. Die hebben niks te maken met de beleidsmakers daar.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.