training eu starters

— dinsdag 15 februari 2022, 10:10 | 0 reacties, praat mee

Pegasus: toezichthouder Europese Unie pleit voor totaalverbod op ontwikkeling afluistersoftware

AFP

De Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS heeft gepleit voor een verbod op de Israëlische afluistersoftware Pegasus en afgeleide varianten. Zulke software is te beschadigend voor fundamentele vrijheidsrechten, aldus de toezichthouder. Europa zou de inzet en ontwikkeling van dit type afluistersoftware moeten verbieden, stelt EDPS. Laatste wijziging: 21 februari 2022, 11:45

Alleen een totaalverbod op dit type software is écht effectief, stelt de toezichthouder.

Vorige week stemde het Europees Parlement in met een onderzoek naar Pegasus. Vorig jaar werd de software door de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet, al lekte recent uit dat de FBI de software heeft geëvalueerd. Er werd besloten Pegasus niet in te zetten - niet vanwege ineffectiviteit, maar omdat de FBI problemen voorzag bij het inbrengen van via Pegasus verkregen bewijs.

Fabrikant NSO Group zegt dat het is bedoeld voor misdaad- en terreurbestrijding, maar het wordt door repressieve regimes al jarenlang ingezet om journalisten, activisten en leden van oppositiepartijen te volgen. NSO Group zegt dat bij misbruik het contract met afnemers wordt opgezegd. Het bedrijf heeft geen zicht op eventueel misbruik, als het pakket eenmaal is afgenomen.

Een contractbreuk weerhoudt repressieve regimes niet van inzet van Pegasus tegen journalisten, mensenrechtenactivisten en politieke tegenstanders.

Persvrijheidsorganisatie CPJ pleitte vorig jaar voor strengere regulering van dit type afluistersoftware, waar transparantie ontbreekt rondom inzet en reikwijdte. Eigen onderzoek van CPJ achterhaalde toen minstens 38 gevallen waarbij journalisten doelwit waren van spyware-aanvallen.

Apple heeft juridische stappen gezet tegen NSO Group, omdat de software zich (onder meer) richt op Apple-telefoons en meelift op de iCloud-infrastructuur. Toestellen die minstens iOS 15 draaien, zijn niet langer kwetsbaar voor het soort lekken dat Pegasus uitbuit.

Bekijk meer van

Pegasus NSO Group EDPS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.