Spionagesoftware gebruikt om wereldwijd journalisten te bespioneren

Spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group wordt gebruikt om wereldwijd journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te hacken. Dat melden zestien internationale media, waaronder The Guardian, The Washington Post, Le Monde en internationale persbureaus, op basis van gelekte documenten en forensisch onderzoek.
In die documenten staan telefoonnummers van 50.000 slachtoffers die mogelijk gehackt zijn met de software Pegasus. Meer dan 80 journalisten in zeventien landen werkten samen aan ‘the Pegasus Project’ onder leiding van het Franse non-profit medium Forbidden Stories en met de technische ondersteuning van Amnesty International.
Op de lijst staan 180 journalisten van onder meer de Financial Times, CNN, en The New York Times. Dat een naam op de lijst staat, betekent niet per definitie dat de telefoon ook is gehackt, schrijft The Guardian, maar geeft wel inzicht in de potentiële doelwitten van regeringen. Uit een steekproef van de media blijkt wel dat de helft van de telefoons daadwerkelijk sporen van Pegasus bevat.
Als een telefoon met de spyware is geïnfecteerd, kunnen op afstand bestanden zoals foto’s en mails worden binnengehaald. Ook kan de microfoon op afstand worden aangezet. Het kan dus gebruikt worden om journalisten te volgen en hun bronnen te achterhalen.
Pegasus is een malware programma dat NSO Group formeel alleen aan overheden verkoopt om criminelen en terroristen op te sporen en te schaduwen, maar de spionagesoftware is al meerdere malen in verband gebracht met misbruik door autoritaire regimes. Er zijn ook al diverse rechtszaken tegen het bedrijf gevoerd, vanwege de spionagesoftware. Amnesty International verloor al eens een rechtszaak waarin ze vroegen om een exportverbod op de software.
De klanten van NSO zijn inlichtingen- en opsporingsdiensten en legers in veertig landen, waaronder Rwanda, India, Bahrein, Saudi-Arabië en Azerbeidzjan. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) bracht eerder dit jaar al tientallen incidenten in kaart waarbij journalisten of hun naasten het doelwit waren van spionagesoftware.
Ook in de zaak van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi zou Pegasus zijn gebruikt. In reactie op de onthullingen ontkent NSO dat de technologie is gebruikt tegen Khashoggi. Ook meldt het Israëlische bedrijf dat het onderzoek gebrekkige aannames en feitelijke fouten bevatte. “Deze beschuldigingen zijn zo schandalig en verre van de realiteit dat de NSO een rechtszaak wegens laster overweegt.”
Stop what you're doing and read this. This leak is going to be the story of the year: (LINK: https://t.co/zhC0LN4TlC) pic.twitter.com/doo4HDDzxt
— Edward Snowden (@Snowden) July 18, 2021
This groundbreaking reporting from @Guardian, @WashingtonPost, and many others demonstrates what we and others have been saying for years: NSO’s dangerous spyware is used to commit horrible human rights abuses all around the world and it must be stopped.https://t.co/dMD0wKjceF
— Will Cathcart (@wcathcart) July 18, 2021
De komende dagen worden er meer details en namen gepubliceerd uit de gelekte documenten. Meer bij The Guardian I / II / III / Washington Post / Amnesty International
Praat mee