— dinsdag 9 november 2021, 11:50 | 0 reacties, praat mee

Israël start lobby om NSO Group van Amerikaanse zwarte lijst te krijgen

De website van NSO Group benadrukt dat de software een nobel doel dient: stabiliteit en veiligheid.

Israël doet een lobbypoging om de recente blacklisting van spywaremakers NSO Group en Cadiru door het Amerikaanse Department of Commerce ongedaan te maken. Als de software werd ingezet om journalisten en activisten te bespioneren valt dat volgens de Israëlische regering onder misbruik en leidt het af van waar de software voor bedoeld is: bestrijden van misdrijven en terreur. Laatste wijziging: 9 november 2021, 13:10

Toen vorige week bekend werd dat de Verenigde Staten de zwarte lijst hadden bijgewerkt, stelde NSO in een eerste reactie verbijsterd te zijn over de stap. Volgens het bedrijf is er streng toezicht rond het gebruik van de software en zijn in het verleden direct contracten met regimes opgezegd die de software voor surveillance van activisten en journalisten bleken te gebruiken.

Dat neemt niet weg dat NSO’s zogeheten Pegagus-software in het bijzonder regelmatig valt in geruchtmakende zaken, onder mensen rondom de vermoorde journalist Jamal Khashoggi en in talloze rechtzaken tegen journalisten, onder meer die van de Marokkaanse journalist Omar Radi.

Gisteren publiceerde de Mexicaanse procureur-generaal een aanklacht tegen een man die een journalist met behulp van Pegasus op illegale heeft gevolgd “teneinde diens vrijheid van meningsuiting te beperken”.

Israël wordt er overigens óók van beschuldigd de software in te zetten voor digitale surveillance, meldt de New York Times. Medewerkers van diverse Palestijnse belangenorganisaties zouden zijn bespioneerd; vorige maand werden zes organisaties verboden, omdat die volgens Israël enkel een front zouden zijn voor een al verboden strijdgroep.

Een van die verboden ngo’s is de Palestijnse organisatie al-Haq, dat in het verleden subsidie vanuit Nederland ontving. Trouw meldt dat al-Haq in 2009 de Geuzenpenning kreeg voor het systematisch documenteren van mensenrechtenschendingen door Israël.

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet deelde het onderzoek naar de organisaties met landen die de ngo’s subsidieerden. Het document lekte uit, onder meer via platform The Intercept. Volgens de New York Times is Nederland niet overtuigd door de Israëlische claims. Wel werd eerder subsidie gestaakt aan een Palestijnse agriculturele organisatie, nadat twee voormalige medewerkers betrokken bleken te zijn geweest bij een bomaanslag in 2009, waarbij een dode viel.

Naast NSO-software zet Israël ook surveillance via gezichtsherkenning in, waarbij bewakingscamera’s zijn gekoppeld aan een database met foto’s die soldaten hebben gemaakt. Een oud-militair noemde het ‘een geheim Facebook’ met enkel Palestijnen.

De Israëlische regering en NSO ontkennen dat Pegasus is gebruikt om telefoons van Palestijnse activisten te kraken. NSO geeft geen informatie over haar afnemers. Het bedrijf heeft geen inzage in de wijze waarop afnemers Pegasus precies inzetten. Bij misbruik verbreekt het bedrijf volgens eigen zeggen de contracten; ook wijst het NSO op het eigen toezicht dat Pegasus “in lijn met mensenrechten” hanteert.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.