Israël start lobby om NSO Group van Amerikaanse zwarte lijst te krijgen

Israël doet een lobbypoging om de recente blacklisting van spywaremakers NSO Group en Cadiru door het Amerikaanse Department of Commerce ongedaan te maken. Als de software werd ingezet om journalisten en activisten te bespioneren valt dat volgens de Israëlische regering onder misbruik en leidt het af van waar de software voor bedoeld is: bestrijden van misdrijven en terreur.
Toen vorige week bekend werd dat de Verenigde Staten de zwarte lijst hadden bijgewerkt, stelde NSO in een eerste reactie verbijsterd te zijn over de stap. Volgens het bedrijf is er streng toezicht rond het gebruik van de software en zijn in het verleden direct contracten met regimes opgezegd die de software voor surveillance van activisten en journalisten bleken te gebruiken.
Dat neemt niet weg dat NSO’s zogeheten Pegagus-software in het bijzonder regelmatig valt in geruchtmakende zaken, onder mensen rondom de vermoorde journalist Jamal Khashoggi en in talloze rechtzaken tegen journalisten, onder meer die van de Marokkaanse journalist Omar Radi.
Gisteren publiceerde de Mexicaanse procureur-generaal een aanklacht tegen een man die een journalist met behulp van Pegasus op illegale heeft gevolgd “teneinde diens vrijheid van meningsuiting te beperken”.
Mexico's federal prosecutor announced that a man has been arrested in connection to the illegal surveillance of activists, journalists and others using the spyware 'Pegasus' during former president Enrique Peña Nieto's government. - vía @FGRMexico https://t.co/qmEPVrtRdr
— Jan-Albert Hootsen ???????? (@jahootsen) November 8, 2021
Israël wordt er overigens óók van beschuldigd de software in te zetten voor digitale surveillance, meldt de New York Times. Medewerkers van diverse Palestijnse belangenorganisaties zouden zijn bespioneerd; vorige maand werden zes organisaties verboden, omdat die volgens Israël enkel een front zouden zijn voor een al verboden strijdgroep.
Een van die verboden ngo’s is de Palestijnse organisatie al-Haq, dat in het verleden subsidie vanuit Nederland ontving. Trouw meldt dat al-Haq in 2009 de Geuzenpenning kreeg voor het systematisch documenteren van mensenrechtenschendingen door Israël.
De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet deelde het onderzoek naar de organisaties met landen die de ngo’s subsidieerden. Het document lekte uit, onder meer via platform The Intercept. Volgens de New York Times is Nederland niet overtuigd door de Israëlische claims. Wel werd eerder subsidie gestaakt aan een Palestijnse agriculturele organisatie, nadat twee voormalige medewerkers betrokken bleken te zijn geweest bij een bomaanslag in 2009, waarbij een dode viel.
Naast NSO-software zet Israël ook surveillance via gezichtsherkenning in, waarbij bewakingscamera’s zijn gekoppeld aan een database met foto’s die soldaten hebben gemaakt. Een oud-militair noemde het ‘een geheim Facebook’ met enkel Palestijnen.
De Israëlische regering en NSO ontkennen dat Pegasus is gebruikt om telefoons van Palestijnse activisten te kraken. NSO geeft geen informatie over haar afnemers. Het bedrijf heeft geen inzage in de wijze waarop afnemers Pegasus precies inzetten. Bij misbruik verbreekt het bedrijf volgens eigen zeggen de contracten; ook wijst het NSO op het eigen toezicht dat Pegasus “in lijn met mensenrechten” hanteert.
Praat mee