word studentlid

— woensdag 26 januari 2022, 09:02 | 0 reacties, praat mee

‘Pegasus-afluistersoftware ingezet tegen medewerker Human Rights Watch’

‘Pegasus-afluistersoftware ingezet tegen medewerker Human Rights Watch’
AFP

Een medewerker van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) is vorig jaar meerdere keren gericht aangevallen met Pegasus-software van het Israëlische bedrijf NSO Group. De kwaadaardige software kan zonder actie van de ontvanger activeren en maakt de mobiele telefoon tot krachtig afluistertool. Laatste wijziging: 26 januari 2022, 09:04

Apple liet het hoofd van HRW in Beiroet eind november weten dat haar telefoon doelwit is van ‘staatsgesponsorde hackers’. Apple klaagde diezelfde maand NSO Group aan voor misbruik van hun systemen. In versie 15 van het iOS-besturingssoftware is het lek gedicht dat door Pegasus wordt geëxploiteerd.

NSO Group ligt al langer onder vuur. Het bedrijf zweert dat de software is bedoeld voor terreur- en misdaadbestrijding en dat het richtlijnen hanteert om te voorkomen dat overheden het voor surveillance inzet. Dat blijkt in de praktijk zo slecht te werken dat Pegasus in meerdere rechtszaken tegen activisten en journalisten (onder meer in Marokko en El Salvador, red.) een rol bleek te spelen.

HRW zegt dat de telefoon van Lama Fakih vijf keer het doelwit was van Pegasus. Onderzoeker Deborah Brown noemt het verbazingwekkend dat NSO Group ongestoord mocht doorgaan, ondanks de groeiende berg bewijs dat de software door overheden werd ingezet tegen mensenrechtenstrijders, journalisten en anderen. “Dit ondermijnt niet alleen het werk van journalisten en mensenrechtenactivisten, maar brengt de mensen die ze proberen te beschermen ook in gevaar”, aldus Brown.

De Verenigde Staten plaatsten NSO Group in november 2021 op een zwarte lijst; niet lang daarna besloot Israël de export van dit type spionagesoftware ook aan banden te leggen.

 

 

Volgens HRW omvat de lijst van Pegasus-afnemers veel repressieve regimes, ondanks beloften van NSO Group dat misbruik een contractbreuk inhoudt. Op vragen van HRW over de zaak Fakih stelt NSO Group “niet bekend te zijn” met dat hun software tegen een HRW-medewerker was ingezet. Meer bij Human Rights Watch

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.