— vrijdag 11 februari 2022, 14:57 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement steunt onderzoek naar spionagesoftware Pegasus

Een meerderheid van het Europees Parlement steunt een onderzoek naar het vermeende misbruik van de omstreden spionagesoftware Pegasus van de Israëlische NSO Group, meldt Europarlementariër Sophie in 't Veld, mede-initiator van het voorstel. Laatste wijziging: 11 februari 2022, 14:58

Het onderzoek werd in januari voorgesteld door Renew Europe, een fractie in het Europees Parlement waar voor Nederland leden van de VVD en D66 in zitten, meldt RTL Nieuws.

De NSO Group ligt al tijden onder vuur. Hoewel de software volgens het Israëlische bedrijf alleen maar gebruikt mag worden voor het bestrijden van misdrijven en terreur blijken repressieve regimes wereldwijd de NSO-producten in te zetten om journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te bespioneren. De vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi en de Marokkaanse journalist Omar Radi zouden slachtoffer zij geworden van de omstreden software.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) riep vorig jaar al op tot het nemen van maatregelen om te voorkomen dat staten met een slechte reputatie op het gebied van persvrijheid dergelijke technologie in handen kunnen krijgen. De persvrijheidsorganisatie heeft sinds 2011 tienatallen incidenten in kaart gebracht waarbij journalisten of hun naasten het doelwit waren van spionagesoftware.

“We hebben een volledig onderzoek nodig naar het Pegasus-spywareschandaal”, stelt Europarlementariër In ‘t Veld. “De Europese democratie wordt ondermijnd; en de EU moet daarnaar handelen. Er zijn duidelijke tekenen van misbruik; regeringen die het gebruiken tegen de democratische oppositie in hun land. De Europese Commissie moet het voorbeeld van de Verenigde Staten volgen; en zet Pegasus’ moederbedrijf NSO snel op de zwarte lijst plaatsen.” 

De Verenigde Staten hebben in november vorig jaar Israëlische fabrikanten van spyware op een zwarte lijst gezet vanwege “activiteiten in strijd met de nationale veiligheid en belangen rondom het buitenlands beleid van de Verenigde Staten”.

Een paar weken later verkleinde de Israëlische overheid de lijst met het aantal landen waar spionagesoftware aan geleverd mag worden van 102 naar 37 landen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.