Europees Parlement steunt onderzoek naar spionagesoftware Pegasus

Een meerderheid van het Europees Parlement steunt een onderzoek naar het vermeende misbruik van de omstreden spionagesoftware Pegasus van de Israëlische NSO Group, meldt Europarlementariër Sophie in 't Veld, mede-initiator van het voorstel.
Good news: the proposal by @RenewEurope for an @Europarl_EN inquiry committee into the #Pegasus scandal now has support from a majority! It must be set up asap and fully investigate claims of illegal spying on government critics. @rozathun @donath_anna
— Sophie in 't Veld (@SophieintVeld) February 9, 2022
Het onderzoek werd in januari voorgesteld door Renew Europe, een fractie in het Europees Parlement waar voor Nederland leden van de VVD en D66 in zitten, meldt RTL Nieuws.
De NSO Group ligt al tijden onder vuur. Hoewel de software volgens het Israëlische bedrijf alleen maar gebruikt mag worden voor het bestrijden van misdrijven en terreur blijken repressieve regimes wereldwijd de NSO-producten in te zetten om journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te bespioneren. De vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi en de Marokkaanse journalist Omar Radi zouden slachtoffer zij geworden van de omstreden software.
Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) riep vorig jaar al op tot het nemen van maatregelen om te voorkomen dat staten met een slechte reputatie op het gebied van persvrijheid dergelijke technologie in handen kunnen krijgen. De persvrijheidsorganisatie heeft sinds 2011 tienatallen incidenten in kaart gebracht waarbij journalisten of hun naasten het doelwit waren van spionagesoftware.
“We hebben een volledig onderzoek nodig naar het Pegasus-spywareschandaal”, stelt Europarlementariër In ‘t Veld. “De Europese democratie wordt ondermijnd; en de EU moet daarnaar handelen. Er zijn duidelijke tekenen van misbruik; regeringen die het gebruiken tegen de democratische oppositie in hun land. De Europese Commissie moet het voorbeeld van de Verenigde Staten volgen; en zet Pegasus’ moederbedrijf NSO snel op de zwarte lijst plaatsen.”
De Verenigde Staten hebben in november vorig jaar Israëlische fabrikanten van spyware op een zwarte lijst gezet vanwege “activiteiten in strijd met de nationale veiligheid en belangen rondom het buitenlands beleid van de Verenigde Staten”.
Een paar weken later verkleinde de Israëlische overheid de lijst met het aantal landen waar spionagesoftware aan geleverd mag worden van 102 naar 37 landen.
Praat mee