word studentlid

— woensdag 24 november 2021, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Apple klaagt spywarefabrikant NSO Group aan

Apple klaagt spywarefabrikant NSO Group aan
NSO Group

Technologiebedrijf Apple heeft de Israëlische fabrikant van spyware NSO Group aangeklaagd voor activiteiten die het onderneemt tegen Apple-klanten, waaronder journalisten. Naast straf voor het infecteren van telefoons en tablets wil Apple afdwingen dat NSO Group geen gebruik meer mag maken van Apple's hard- en software en omliggende diensten. Laatste wijziging: 6 december 2021, 15:26

Ook eist het bedrijf financiële genoegdoening voor misbruik van Apple-systemen. Hoofd software-ontwikkeling Craig Federighi zegt dat er afdoende bewijs is verzameld dat Pegasus-spyware van NSO Group tegen journalisten, activisten, dissidenten, academici en overheidsbeambten wordt ingezet.

Federighi zegt dat Apple-producten de veiligste op de markt zijn en dat deze vorm van surveillance een relatief kleine groep gebruikers treft. Tegelijk investeren bedrijven als NSO Group miljoenen om apparatuur te kraken, zonder daar enige verantwoordelijkheid te hoeven afleggen.

NSO Group heeft niet gereageerd op de stap van Apple. Toen het bedrijf begin deze maand door het Amerikaanse handelsdepartement op een lijst van verboden exportmiddelen werd gezet, stelde NSO Group dat het overheden helpt in de strijd tegen terreur en misdaad. Bij bewezen misbruik van Pegasus verbreekt het bedrijf direct het contract, aldus NSO Group.

Critici noemen bedrijven als NSO Group weinig meer dan huurlingen. Apple prijst Citizen Labs, de groep die het gedrag van NSO Group heeft helpen blootleggen. Apple doneert 10 miljoen dollar aan organisaties die zich met digitale burgerrechten bezig houden.

De aanklacht richt zich in het bijzonder op de techniek van NSO Group waarmee een Apple-toestel geïnfecteerd wordt, dat onder meer leunt op het aanmaken van valse Apple ID’s. Volgens Apple zijn toestellen die minstens iOS 15 draaien niet gevoelig voor het type aanvallen rondom Pegasus, en adviseert gebruikers dringend naar die versie van het besturingssysteem te upgraden.

De aanklacht is via deze link in pdf-formaat te lezen.

Bekijk meer van

Pegasus NSO Group Apple

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.