mgm nvj maart

— donderdag 3 februari 2022, 09:08 | 0 reacties, praat mee

FBI bevestigt spionagesoftware Pegasus te hebben geëvalueerd

FBI bevestigt spionagesoftware Pegasus te hebben geëvalueerd

De Amerikaanse federale politiedienst FBI heeft onderzocht of het de omstreden Pegasus-spywaresoftware van de Israëlische NSO Group kon inzetten bij recherche. Tegenover de Washington Post zegt een woordvoerder dat het nooit voorbij die verkennende testfase is gekomen, omdat via hacking van telefoons verkregen bewijs een eventuele rechtszaak zou compliceren. Laatste wijziging: 3 februari 2022, 09:09

Volgens een verklaring aan Amerikaanse media is het voor opsporingsinstanties zaak bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen. In dat kader zou de FBI een beperkte licentie hebben gekocht ter evaluatie.

NSO Group stelt dat de Pegasus-software zo is ontworpen dat Amerikaanse telefoons (met landcode 1) niet afgeluisterd kunnen worden. Volgens de Washington Post is er een variant van de software in omloop waarbij dat wél kan.

Een klokkenluider die stelt dat NSO Group een omkopingspoging heeft gedaan bij een Amerikaanse telecomaanbieder zegt dat hij de FBI direct heeft ingelicht, maar daar nooit actie op is ondernomen.

Pegasus is de laatste jaren bovendien wel degelijk ingezet tegen Amerikanen, maar meestal in andere landen en toestellen met lokale nummers. Recent bleek de de Amerikaans-Libanese Lama Fakih van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meermaals doelwit van Pegasus te zijn geweest. Apple lichtte Fakih in over de hackpogingen.

NSO Group heeft de laatste jaren gelobby’d bij Amerikaanse politici en benoemde enkele politici in hun raad van advies. Desondanks werd het bedrijf vorig jaar op een zwarte lijst gezet. Pegasus is volgens NSO Group een wapen in de strijd tegen terreur en misdaad, maar wordt door repressieve regimes ingezet tegen activisten, journalisten en de oppositie. Meer bij Washington Post

Bekijk meer van

Pegasus NSO Group FBI

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.