— vrijdag 22 oktober 2021, 17:36 | 0 reacties, praat mee

Ongehoord Nederland (ON!) beraadt zich op juridische stappen tegen NPO

© Bart Maat / ANP

Aspirant-omroep Ongehoord Nederland (ON!) dreigt met een juridische strijd tegen de NPO, omdat hun programma's zouden worden tegengewerkt en vertraagd, meldt Spreekbuis. Volgens de NPO zijn ze gewoon nog in gesprek over de programmering van 2022 en hebben ze te maken met regels.

Vanaf januari 2022 mag omroep ON! uitzenden op radio & TV. De aspirant-omroep wil komend jaar een nieuws- en duidingsprogramma op radio en TV brengen. Hierin belichten zij urgente maatschappelijke thema’s van een andere zijde, waaronder “massa-immigratie, woningnood, klimaatdrammerij, stijgende energieprijzen, de coronapas, de uitdijende politieke macht van de Europese Unie en de afbraak van Nederlandse tradities”.

Voorzitter van ON! Arnold Karskens stelt dat ze zich vanaf dag één op hebben gesteld als teamspeler in Hilversum, “maar die goede intentie moet van twee kanten komen. Dat gebeurt niet. Daarom bereiden we ons voor op een juridische strijd”.

Volgens een woordvoerder van de NPO zijn ze met de omroepen in gesprek over de programmering van 2022. “Deze gesprekken zijn gericht op een mooie en gevarieerde programmering die recht doet aan ons pluriforme bestel. Over de inhoud van deze gesprekken doen wij verder geen mededelingen. Ook de regels ten aanzien van de aanbesteding van programma’s zijn onderdeel van deze gesprekken. Deze regels zijn voor alle omroepen hetzelfde en zijn bedoeld om verantwoord om te gaan met publiek geld. ON! is met de verkrijging van de aspirant status van een publieke omroep onderdeel van het systeem waarop de NPO al vele jaren pas na goedkeuring van een begroting publieke gelden aan een omroep beschikbaar stelt.”

Bij de toetreding van ON! tot het publieke bestel werden recent nog kanttekeningen geplaatst. ON! zou de governance-structuur moeten aanpassen en de omroep zou zich moeten distantiëren van de structurele diskwalificatie van NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening. 
NRC meldde verder dat de toelatingstoets zo gebrekkig is dat bezwaren niet allemaal konden worden meegewogen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.