Smartocto userneeds

— woensdag 22 juni 2022, 09:46 | 0 reacties, praat mee

NPO geeft Karskens week extra voor uitleg na dreiging met sanctie

© ANP/Bart Maat

Ongehoord Nederland heeft aan de NPO uitstel gevraagd voor het indienen van een 'zienswijze' als reactie op de voorgenomen financiële sancties. De omroep van Arnold Karskens heeft nu een week extra gekregen om die reactie te geven, aldus de NPO woensdag. Daarna neemt de NPO een definitief besluit over de sanctie. Laatste wijziging: 23 juni 2022, 20:47

De NPO wil een sanctie opleggen aan Ongehoord Nederland omdat de omroep volgens de ombudsman de journalistieke code van de NPO heeft geschonden. ON zou gasten zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken laten doen en op deze manier dus nepnieuws verspreiden. Dit is in strijd met de afspraken die NPO met de omroepen heeft gemaakt. De raad van bestuur van de NPO kan als sanctie maximaal 15 procent van het budget inhouden.

Lees ook: Ombudsman oordeelt: ‘publicaties Ongehoord Nederland schonden journalistieke code NPO’

Karskens reageerde in de media wel al op het voornemen. Hij noemde de mogelijke sanctie ‘een frontale aanval op de persvrijheid in Nederland’. ‘Wij bestrijden de conclusies uit het rapport van de NPO-ombudsman nadrukkelijk. Wij betreuren dat nog voordat ons om een weerwoord is gevraagd de Raad van Bestuur al tot zo’n draconische maatregel wil overgaan’, schrijft Karskens. Het ‘kortwieken’ van de omroep maakt het verkondigen van de visie van ON “zo goed als onmogelijk en riekt daarom naar onversneden censuur”, aldus de omroepbaas.

Lees ook: TV-recensie: Kritiek van NPO-Ombudsman op Ongehoord Nederland blijkt gericht te zijn aan dovemansoren

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.