NPO wil tweede financiële sanctie opleggen aan Ongehoord Nederland: mogelijk maximaal 15% budgetkorting

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is voornemens om een tweede financiële sanctie op te leggen aan de omroep Ongehoord Nederland, zo schrijft de publieke omroep in een verklaring dinsdagmiddag. Het zou gaan om een sanctie van maximaal 15% van het programmabudget van de omroep.
Volgens de NPO werkt Ongehoord Nederland (ON) onvoldoende samen ter behoeve van de landelijke publieke mediadienst. “NPO ziet toe op deze samenwerking en is van oordeel dat ON reeds vanaf de toetreding tot het publieke omroepbestel op 1 januari 2022 niet tot deze samenwerking bereid is”, stelt de NPO.
‘Integriteit en betrouwbaarheid van het bestel staan onder druk’
De steen des aanstoots was een uitzending van ON op 15 september over racisme, “de ophef die daarna binnen het bestel en bij het publiek is ontstaan, hebben het gebrek aan samenwerking alleen maar verergerd”, zegt de NPO. Hierdoor zijn “de integriteit en betrouwbaarheid van het bestel inmiddels zwaar onder druk zijn komen te staan”. De “openlijke externe kritiek en maatschappelijke zorg over het gebrek aan naleving door ON van de hoge professionele en journalistieke kwaliteitseisen” zorgt ervoor dat “de uitvoering van de publieke mediaopdracht van de NPO wordt bedreigd”. Dit heeft een “negatieve impact op de integriteit en betrouwbaarheid van het landelijke publieke omroepbestel”, zo stelt de publieke omroep in de verklaring.
Negatieve impact op de integriteit en betrouwbaarheid van het landelijke publieke omroepbestel
De NPO heeft vandaag aan ON kenbaar gemaakt dat zij voornemens is om de financiële sanctie van maximaal 15% van het omroepbudget van de jonge omroep op te leggen. “Dit betreft nu nog een voorgenomen besluit. In het kader van hoor en wederhoor krijgt ON de mogelijkheid om binnen veertien dagen een zienswijze te geven op het voornemen om een sanctie op te leggen. Vervolgens zal de NPO besluiten of de sanctie daadwerkelijk aan ON! wordt opgelegd en zo ja, wat dan de hoogte van de sanctie zal zijn”, aldus de NPO.
Staatssecretaris Uslu laat kort na publicatie van de verklaring van de publieke omroep aan persbureau ANP weten dat indien de NPO voor een tweede keer een sanctie oplegt aan ON, de NPO een verzoek kan indienen om de vergunning van ON in te laten trekken. De staatssecretaris wil nog niet zeggen hoe zij zal reageren op zo’n verzoek.
Verbijstering en onbegrip
Via de website van ON laat de omroep weten “met verbijstering en onbegrip” kennis te hebben genomen van het voorgenomen besluit van de NPO. “De strafmaatregel zien wij als een directe aanval op de persvrijheid in Nederland en de mogelijke doodsteek voor onze omroep”, stelt Arnold Karskens, voorzitter van ON in een verklaring. “De uitleg die het NPO-bestuur bij deze tweede sanctie geeft, is onzorgvuldig, lichtvaardig, overijld en getuigt van een zekere vooringenomenheid jegens de politieke koers die ON! voert. ON! heeft zich vanaf het begin altijd collegiaal en samenwerkend opgesteld en zal dat ook blijven doen.”
Praat mee