— vrijdag 9 juli 2021, 08:31 | 1 reactie, praat mee

Omroep ZWART en Ongehoord Nederland (ON!) benoemd tot aspirant-omroep

© ANP / Bart Maat

Ongehoord Nederland (ON!) en Omroep ZWART mogen de komende vijf jaar programma’s maken voor de NPO. Ze zijn allebei benoemd tot aspirant-omroep, nadat ze eerder al genoeg leden aan zich wisten te binden. Omroep Bersama, een omroep die zich richtte op Indische Nederlanders, haalde het niet. Laatste wijziging: 12 juli 2021, 11:49

Dat maakte demissionair mediaminister Arie Slob donderdag bekend. Hij plaatste wel enkele kanttekeningen bij de toelating tot het publieke bestel. Het gaat daarbij onder andere over de manier waarop ON! het journalistieke werk van de NOS in twijfel trekt. Ook een voorval waarbij Akwasi, mede-oprichter van Omroep ZWART, eiste dat een EO-journalist een interview zou wissen leverde kritiek op.

De Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media plaatsten deze kanttekeningen in april al. Als de omroepen zich niet aan de regels houden, verliezen ze mogelijk hun uitzendrechten.

Samen met andere omroepen
Naast de toevoeging van Omroep ZWART en ON! aan het publieke bestel, krijgen omroepen WNL, PowNed en HUMAN een vaste plek bij de NPO. Zij groeien daarmee door van aspirant-omroep naar een volwaardige omroep. Omdat er, naast de NTR en NOS, maximaal zes andere omroepen mogen zijn, moeten zij samen gaan met bestaande partijen.

HUMAN voegt zich daarom bij de VPRO. De twee werkten al langer samen. WNL sluit aan bij Omroep MAX, ook een samenwerking die al langer bestond. PowNed gaat in zee met AVROTROS. Meer bij NU.nl / NOS.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 12 juli 2021, 13:26

Van Omroep ON zal wel eens kunnen blijken dat zij volstrekt overbodig is. Gereutel in de marge zal het zijn, getuige de doelstelling van deze omroep. Toegegeven complotdenkers en wappies zullen er een klankbord in vinden. Daarmee is niet gezegd dat ON daarvan de spreekbuis is. Maar wel kan worden. Oprichter Arnold Karskens was ooit een heldhaftig oorlogsverslaggever. Maar de taal die hij nu bezigt om zijn omroep body te geven is die van iemand die in de war lijkt; te lang in oorlogsgebieden heeft vertoefd. Maar van de minister heeft hij een omroeptoeter gekregen. Dus ons past eerst zien en dan pas een definitief oordeel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.