— dinsdag 17 juli 2018, 16:03 | 0 reacties, praat mee

‘Onbegrijpelijk dat de Persgroep niet meewerkt aan geschillencommissie Auteursrecht’

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Persgroep weigert mee te werken aan een procedure bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht, meldt Platform Makers. Ze roepen de minister op om in te grijpen, nu twee makers geconfronteerd worden met een gang naar de rechtbank.

In dit specifieke geval hebben een freelance journalist en fotojournalist een klacht ingediend over de billijkheid van de door de Persgroep gehanteerde tarieven, meldt het Platform.

Platform Makers, beroepsverenigingen NVJ/NVF, DuPho, BNO en Pictoright, die opkomen voor de belangen van makers, vinden dat Minister Dekker moet ingrijpen om de beoogde bescherming van freelancers te waarborgen. “Als grote mediapartijen zoals de Persgroep niet bij de Geschillencommissie verschijnen, functioneert de wet feitelijk niet.” De Persgroep ontneemt volgens hen makers hiermee de mogelijkheid om een geschil laagdrempelig in te brengen bij de geschillencommissie die hier speciaal voor is opgericht.

Het is opmerkelijk te noemen dat de Persgroep niet meewerkt, aangezien de uitgeverij volgens het platform nauw betrokken is geweest bij de oprichting van deze Geschillencommissie, via het Platform Creatieve Media-industrie.

Thomas Bruning, Algemeen secretaris NVJ: “Gegeven de machtige positie van de Persgroep in het Nederlandse medialandschap is het onbegrijpelijk dat zij niet bereid is om mee te werken aan een procedure, die juist bedoeld is om voor meer evenwicht te zorgen tussen makers en grote mediabedrijven. Het komt erop neer dat de Persgroep de wet feitelijk aan haar laars lapt door te weigeren te verschijnen bij een door de wetgever opgericht geschillen-instituut.’

Recent is er al veel te doen geweest over de wet Auteurscontractenrecht. Die zou nog steeds niet werken, maar een evaluatie volgt pas in 2020.

Lees ook:
Platform Makers teleurgesteld over gebrek aan actie bij problemen rond auteurscontractenrecht (6 juli 2018)
Publieke omroepen mijden geschillencommissie Auteurscontractrecht (4 juli 2018)
Makers worstelen nog altijd met contracten en tarieven (22 juni 2018)
NVJ/NVF: maak werk van Geschillencommissie Auteursrechten (4 juli 2017)
Auteurscontractenrecht per 1 juli van kracht (30 juni 2015)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.