website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Onbegrijpelijk dat de Persgroep niet meewerkt aan geschillencommissie Auteursrecht’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Recht op dinsdag 17 juli 2018, 16:03

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nieuws De Persgroep weigert mee te werken aan een procedure bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht, meldt Platform Makers. Ze roepen de minister op om in te grijpen, nu twee makers geconfronteerd worden met een gang naar de rechtbank.

In dit specifieke geval hebben een freelance journalist en fotojournalist een klacht ingediend over de billijkheid van de door de Persgroep gehanteerde tarieven, meldt het Platform.

Platform Makers, beroepsverenigingen NVJ/NVF, DuPho, BNO en Pictoright, die opkomen voor de belangen van makers, vinden dat Minister Dekker moet ingrijpen om de beoogde bescherming van freelancers te waarborgen. “Als grote mediapartijen zoals de Persgroep niet bij de Geschillencommissie verschijnen, functioneert de wet feitelijk niet.” De Persgroep ontneemt volgens hen makers hiermee de mogelijkheid om een geschil laagdrempelig in te brengen bij de geschillencommissie die hier speciaal voor is opgericht.

Het is opmerkelijk te noemen dat de Persgroep niet meewerkt, aangezien de uitgeverij volgens het platform nauw betrokken is geweest bij de oprichting van deze Geschillencommissie, via het Platform Creatieve Media-industrie.

Thomas Bruning, Algemeen secretaris NVJ: “Gegeven de machtige positie van de Persgroep in het Nederlandse medialandschap is het onbegrijpelijk dat zij niet bereid is om mee te werken aan een procedure, die juist bedoeld is om voor meer evenwicht te zorgen tussen makers en grote mediabedrijven. Het komt erop neer dat de Persgroep de wet feitelijk aan haar laars lapt door te weigeren te verschijnen bij een door de wetgever opgericht geschillen-instituut.’

Recent is er al veel te doen geweest over de wet Auteurscontractenrecht. Die zou nog steeds niet werken, maar een evaluatie volgt pas in 2020.

Lees ook:
Platform Makers teleurgesteld over gebrek aan actie bij problemen rond auteurscontractenrecht (6 juli 2018)
Publieke omroepen mijden geschillencommissie Auteurscontractrecht (4 juli 2018)
Makers worstelen nog altijd met contracten en tarieven (22 juni 2018)
NVJ/NVF: maak werk van Geschillencommissie Auteursrechten (4 juli 2017)
Auteurscontractenrecht per 1 juli van kracht (30 juni 2015)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.