Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 4 juli 2018, 10:57 | 0 reacties, praat mee

Publieke omroepen mijden geschillencommissie Auteurscontractrecht

S. Salonso / Flickr

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft vorige week de Eerste Kamer een tussenstand gegeven over de wet Auteurscontractenrecht, die in juli 2015 van kracht werd. Laatste wijziging: 4 juli 2018, 11:02

De wet moet de onderhandelingspositie van auteurs en andere makers (film, televisie) ten opzichte van opdrachtgevers verbeteren, onder meer op het gebied van hergebruik. Uit de brief blijkt dat er wel een geschillencommissie is ingesteld, maar dat makers daar nauwelijks gebruik van maken.

Dat is deels uit angst voor verlies van nieuw werk als gevolg van een conflict met opdrachtgevers, maar ook omdat lang niet alle opdrachtgevers zich bij die commissie hebben aangesloten. Zo zijn publieke omroepen niet happig om zich aan te sluiten, volgens de minister uit vrees voor hoge kosten of arbeidsintensieve procedures om bestaande contracten open te breken.

“Met mijn ambtgenoot van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ben ik teleurgesteld over deze opstelling”, aldus Dekker in zijn brief [.pdf]. Hij merkt op dat de Nederlandse Publieke Omroep zegt geen bevoegdheid te hebben publieke omroepen te dwingen zich bij de geschillencommissie aan te sluiten.

Dekker zegt bij de evaluatie van de Auteurscontractwet te willen zien “of het nodig is om en, zo ja, hoe omroepen kunnen worden bewogen zich aan te sluiten.” De evaluatie staat echter pas voor 2020 op het programma. Platform Makers, een samenwerkingsverband van vakbonden en beroepsorganisaties voor auteurs en artiesten, vindt dat veel te laat als nu al duidelijk is dat de wet weinig effect sorteert op dat gebied.

Lira-voorzitter Kees Schaepman merkte afgelopen april op dat acht van de tien freelancers niet eens weten dat ze bij een geschillencommissie terecht kunnen.

Platform Makers noemt het tijd voor actie. “Wachten op de evaluatie van de wet in 2020 zou een gemiste kans zijn”, schrijft de organisatie: “De overheid kan als opdrachtgever en als subsidiegever een daadwerkelijk verschil maken.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.