Publieke omroepen mijden geschillencommissie Auteurscontractrecht

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft vorige week de Eerste Kamer een tussenstand gegeven over de wet Auteurscontractenrecht, die in juli 2015 van kracht werd.
De wet moet de onderhandelingspositie van auteurs en andere makers (film, televisie) ten opzichte van opdrachtgevers verbeteren, onder meer op het gebied van hergebruik. Uit de brief blijkt dat er wel een geschillencommissie is ingesteld, maar dat makers daar nauwelijks gebruik van maken.
Dat is deels uit angst voor verlies van nieuw werk als gevolg van een conflict met opdrachtgevers, maar ook omdat lang niet alle opdrachtgevers zich bij die commissie hebben aangesloten. Zo zijn publieke omroepen niet happig om zich aan te sluiten, volgens de minister uit vrees voor hoge kosten of arbeidsintensieve procedures om bestaande contracten open te breken.
“Met mijn ambtgenoot van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ben ik teleurgesteld over deze opstelling”, aldus Dekker in zijn brief [.pdf]. Hij merkt op dat de Nederlandse Publieke Omroep zegt geen bevoegdheid te hebben publieke omroepen te dwingen zich bij de geschillencommissie aan te sluiten.
Dekker zegt bij de evaluatie van de Auteurscontractwet te willen zien “of het nodig is om en, zo ja, hoe omroepen kunnen worden bewogen zich aan te sluiten.” De evaluatie staat echter pas voor 2020 op het programma. Platform Makers, een samenwerkingsverband van vakbonden en beroepsorganisaties voor auteurs en artiesten, vindt dat veel te laat als nu al duidelijk is dat de wet weinig effect sorteert op dat gebied.
Lira-voorzitter Kees Schaepman merkte afgelopen april op dat acht van de tien freelancers niet eens weten dat ze bij een geschillencommissie terecht kunnen.
Platform Makers noemt het tijd voor actie. “Wachten op de evaluatie van de wet in 2020 zou een gemiste kans zijn”, schrijft de organisatie: “De overheid kan als opdrachtgever en als subsidiegever een daadwerkelijk verschil maken.”
Praat mee