basis naar compleet

— dinsdag 30 juni 2015, 12:43 | 0 reacties, praat mee

Auteurscontractenrecht per 1 juli van kracht

Bart Maat / ANP

Het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht, onderdeel van de Auteurswet, is door de Eerste Kamer aangenomen. Het Auteurscontractenrecht moet de juridische positie van makers (fotografen, journalisten e.a.) verstevigen in onderhandelingen met exploitanten, waar makers meestal een zwakke onderhandelingspositie hebben. Nu het wetsvoorstel is aanvaard, treedt deze per 1 juli 2015 in werking. Het zogeheten Platform Makers, een samenwerkingsverband waarin ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in is vertegenwoordigd, drongen al aan op spoedige invoering van het Auteurscontractenrecht. Laatste wijziging: 2 juli 2015, 11:27

In de wet wordt nu een ‘billijke vergoeding’ vastgelegd, al is die term vaag - concrete omstandigheden bepalen wat billijk is. De minister van OCW kan zo’n vergoeding vaststellen, stelt NVJ-advocaat Mira Herens. Dat gebeurt alleen als verenigde makers en exploitanten daartoe gezamenlijk een verzoek voor indienen. Verder komt er voor makers een ‘bestsellersbepaling’, wat betekent dat als een productie onverwacht een buitengewoon succes wordt, een aanvullende vergoeding redelijk is.

Een exploitant kan straks ook geen exclusiviteit van inhoud meer afdwingen zonder dat er een officiële afspraak onder akte over is gemaakt. Bestaat zo’n afspraak niet, kan de maker de producties ook aan andere partijen aanbieden. Voor makers is ook de use-it-or-lose-it-bepaling een positieve ontwikkeling: maakt een afnemer binnen redelijke termijn geen gebruik van geleverd werk, kan na schriftelijke bevestiging het auteursrecht weer terugkomen bij de maker.

Het staat je dan vrij eerder gemaakte afspraken te ontbinden. Wie op basis van de nieuwe regels overhoop ligt met de afnemer, kan dan ook naar een geschillencommissie, die een dure rechtsgang kan vermijden. Platform Makers en het Platform Creatieve Media Industrie zijn nog niet uit de details over de vorming van zo’n commissie; de onderhandelingen daarover lopen nog.

Bekijk meer van

Recht Auteurscontractenrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.