website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Geschillencommissie kent extra auteursrechtgeld toe aan makers

Dolf Rogmans — Geplaatst in Recht op dinsdag 31 juli 2018, 10:16

Foto: ANP/Kippa

Foto: ANP/Kippa

Nieuws De geschillencommissie Auteurscontractenrecht heeft een eerste uitspraak gedaan en direct de makers een extra auteursrechtenvergoeding toegekend. Dat meldt het Platform Makers dat zich inzet voor goede auteursrechtvergoedingen voor onder andere fotografen, journalisten en filmmakers.

In 2015 werd, na lange lobby van de gezamenlijke vakbonden en beroepsorganisaties van makers, verenigd in Platform Makers, het Auteurscontractenrecht in Nederland ingevoerd. De nieuwe wet bevat onder meer een recht op een billijke vergoeding en op een extra vergoeding bij bestsellers.

Ook voorziet de wet in de oprichting van een geschillencommissie Auteurscontractenrecht waar makers laagdrempelig en tegen lagere kosten dan bij de rechter een beroep op de
nieuwe wet kunnen doen. Platform Makers onderhandelde met producenten verenigd in Platform Creatieve Media Industrie twee jaar geleden het reglement voor de nieuwe commissie uit.

De commissie gaat nu mee in de klacht van regisseur Esmé Lammers en scenarist Marjolein Beumer. Zij wilden een extra vergoeding voor hun werk aan de hitfilm Soof 2.

De commissie heeft nu bepaald dat de producenten 10 en 12 procent van de royalty’s (van tot op heden 346.000 euro) moeten afdragen. De schrijver en regisseur ontvingen eerder 5 en 7 procent.

De producenten ontvingen zelf 50 procent van de royaltyvergoeding, een verhouding die de geschillencommissie “ernstig onevenredig” noemt. Een verhoging van de vergoeding aan de makers met 5 procent doet volgens de commissie meer recht aan de essentiële bijdrage die beiden aan het succes leverden.

Erwin Angad-Gaur (voorzitter Platform Makers): ‘Allereerst natuurlijk onze felicitaties aan Lammers en Beumer. Veel makers durven hun recht niet te halen en het was natuurlijk extra spannend te zien hoe de eerste klacht uit zou pakken’.

‘Daarnaast moet ik mijn complimenten maken aan producenten Millstreet en Keyfilm. Dat klinkt gek misschien, maar in tegenstelling tot de meeste filmproducenten, platenmaatschappijen, de publieke en de commerciële omroepen en vrijwel alle printuitgevers hebben zij aangedurfd zich bij de commissie aan te sluiten’.

Vorige week nog lieten NVJ, DuPho en BNO weten dat de Persgroep opnieuw geweigerd heeft zich bij de geschillencommissie aan te sluiten. De minister van Rechtsbescherming berichtte vorige maand de Tweede Kamer dat de Publieke Omroep ook weigert. Uit angst voor klachten.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.