— vrijdag 22 juni 2018, 08:36 | 1 reactie, praat mee

Makers worstelen nog altijd met contracten en tarieven

De publicatie 'Werken voor een kratje bier... en meer onbillijke voorstellen' van Platform Makers

Platform Makers en de NVJ/NVF luiden de noodklok over het auteurscontractenrecht en hebben een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer gestuurd. Het auteurscontract werkt volgens hen (nog) niet. Evaluatie van de wet om hem te repareren is volgens het samenwerkingsverband van vakbonden en beroepsorganisaties voor auteurs, (foto)journalisten en artiesten dan ook "dringend nodig".

De wet werd in 2015 ingevoerd ter bescherming van makers zoals (foto)journalisten en zou bescherming bieden tegen wurgcontracten en meer onderhandelingsruimte geven. In 2020 volgt een evaluatie, maar in januari had een tussenstand met de Tweede Kamer gedeeld moeten worden. Omdat ‘de Kamerbrief van het Ministerie helaas nog op zich laat wachten’, meldt Platform Makers nu een eigen tussenstand

Uit onderzoek van Platform Makers en van de NVJ/NVF blijkt dat de wet (nog) niet werkt en dat evaluatie van de wet om hem te repareren dringend nodig is. “De machtspositie van de grote uitgevers en exploitanten blijkt onverminderd: makers worstelen nog altijd met contracten, tarieven en het gebrek aan onderhandelingsruimte daarover.”

Naast de brief heeft Platform Makers ook de publicatie ‘Werken voor een kratje bier… en meer onbillijke voorstellen’ (.pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd met ervaringen van diverse makers. Er worden gebreken aangekaart over het verlies van zeggenschap over het werk en ook de overheid draagt bij aan het gebrek aan onderhandelingsruimte, stelt een journalist.

Platform Makers vraagt daarom namens 30.000 leden opnieuw aandacht van de Tweede Kamer voor dit onderwerp.

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 25 juni 2018, 22:46

(Foto)Journalistiek heeft een prijs! De uitgevers hebben daar geen boodschap aan. Behalve als de abonnementsprijs verhoogt moet worden of als er anderszins betaald moet worden voor het een of het ander.
De campagnes helpen niet en de wet wordt niet nageleefd. Ik daag de vakbond uit om na te denken over een of meer manieren om druk te zetten om de zelfstandige producenten van nieuws te ondersteunen en om manieren te vinden om een betere betaling af te dwingen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.