Nieuwe openheid van het kabinet gaat voor de Tweede Kamer nog niet ver genoeg

De Tweede Kamer is nog niet tevreden over de nieuwe openheid van het kabinet, meldt Trouw. De Kamer wil meer inspraak in de beoordeling welke stukken toch geheim moeten blijven, bleek tijdens een commissievergadering over de openheid van het kabinet.
Die nieuwe openheid was een gevolg van de val van het kabinet door de toeslagenaffaire. In een kritisch rapport over de kwestie stond scherpe kritiek op het achterhouden van informatie en ambtelijke notities die niet meer gevonden konden worden. Het kabinet beloofde toen de informatievoorziening te veranderen. Ook werden talloze documenten werden onder het mom van ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ aan de Kamer onthouden of zwartgelakt verstuurd, inmiddels bekend als de ‘Rutte-doctrine’.
Voortaan stuurt de regering uit zichzelf ‘beslisnota’s’ naar de Kamer, waarin alle argumenten en overwegingen over een bepaalde kwestie staan. De Kamer kan bovendien altijd zelf stukken opvragen. Ollongren heeft echter dertien punten vastgesteld die onder ‘het belang van de staat’ vallen. Een te lange lijst, volgens SP en D66.
Want daarop staan bijvoorbeeld ‘lopende onderhandelingen’ of ‘belang van controle, inspectie en toezicht’. In het toeslagenschandaal kreeg de Kamer bepaalde informatie niet omdat die ‘toezichtsvertrouwelijk’ zou zijn. Dit argument blijkt dus nog steeds geldig, schrijft Trouw.
De Kamer wil nu mede bepalen of stukken terecht of onterecht geheim blijven, bijvoorbeeld met een speciale commissie, zo bleek maandag tijdens een debat over deze kwestie. SP-Kamerlid Renske Leijten diende daarvoor een motie in, waar dinsdag over gestemd gaat worden.
Lees ook:
Kabinet publiceert vanaf vandaag wekelijks agenda en besluitenlijst ministerraad (16 april 2021)
Persoonlijke beleidsopvattingen blijven toch in de Wob (22 januari 2021)
Nieuwe openheid Rutte roept vooral vragen op (15 januari 2021)
Praat mee