PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 17 juni 2022, 14:59 | 2 reacties, praat mee

Kamer wil reactie regering op achterhouden informatie bij WOB

Pieter Omtzigt - © Bart Maat

Op initiatief van Pieter Omtzigt heeft de Tweede Kamer de regering gevraagd om voor aanstaande dinsdag een reactie te geven op het NRC-artikel waarin talloze voorbeelden worden gegeven over het achterhouden van informatie bij de WOB. De casussen zijn opgetekend uit de mond van Ben van Hoek, privacyfunctionaris bij de korpsleiding van de politie. Laatste wijziging: 17 juni 2022, 17:20

Delen van de overheid plegen volgens Van Hoek ‘grootschalige obstructie’ om informatie maar niet openbaar te hoeven maken. Het meest kwalijke, zegt kamerlid Pieter Omtzigt tegenover Villamedia, ‘dat het allemaal ongestraft kan en het achterhouden van informatie dus gewoon geïnstitutionaliseerd is’.

Volgens één van Van Hoeks’ voorbeelden zou burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een onderzoek over de handhaving van de coronaregels bewust uit de publiciteit hebbeb gehouden, omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 eraan kwamen.

Ook stelt Van Hoek dat er bij politie-eenheden weerstand was tegen het openbaar maken van documenten: ‘Dat kwam soms omdat ze niet wilden dat bepaalde zaken naar buiten kwamen, maar in verreweg de meeste gevallen omdat ze opzagen tegen het werk dat het opzoeken van documenten met zich meebrengt.’
De Kamercommissie van binnenlandse zaken wil dat de regering dinsdag op alle afzonderlijke onderdelen in het artikel reageert.

 

Bekijk meer van

wob Tweede Kamer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Wim Theunisse, 17 juni 2022, 23:04

Kamer wil reactie regering op achterhouden informatie bij WOB ?

Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha.
Ik moet daar zo om lachen dat het huilen mij nader staat dan het lachen.
Al die achtergrond gevechten in de marge die neits nuttigs opleveren zijn alleen maar vermoeiend omdat men zich in de 2de kamer zich weigert te realiseren dat de strijd verloren is.
De democratie der 7 verenigde Nederlanden is al vermoord.

Het wordt tijd dat de politici van de kleinere partijen uit hun winterslaap komen en de realistische analyse maken d.m.v. gezamelijke brainstorming om tot een werkbaar democratisch model te komen.
Zolang dat niet gebeurt blijft het tobben met het “democratisch gehalte” in dit land.

photopress, 18 juni 2022, 18:22

Ik vrees dat Wim gelijk heeft.
Zolang journalisten achterover leunend in hun bureau stoel en geen gedegen onderzoek naar de misstanden en die zijn er veel onder Rutte en zijn vrienden dan gaat de democratie ten onder aan een beginnende Rutte dictatuur.
Nu heeft men al letterlijk en figuurlijk lak aan win verzoeken die of journalisten ,burgers of kamerleden opvragen en indienen.
De gevestigde orde weet ook dat ze door de NOS laat staan de media niet worden lastiggevallen want die hebben ze al in hun machtsgreep.
Het spel wordt gespeeld zolang de hiervoor door het verziekte kabinet en ambtenaren die er voor zorgen dat men elkaar dekt wordt afgerekend.
Een democratische Nederland tja ook ik moet lachen net als Wim.
Helaas is de politiek zo verziekt dat men het gewoon vindt te handelen naar eigen goeddunken.
Kom op oud collega’s er is nog zoveel vuile was boven water te halen en ik heb ook het vermoedde dat achter het nog steeds niet schadeloos stellen van die gedupeerde van de toeslagen affaire het kabinet hier de oorzaak van is
Simpel omdat men met opzet de boel vertraagt met allerlei methodes en gerommel bij de belastingdienst .
Ik hier hebben ze stukken voor de rechters achtergehouden.
Zou Rutte daar van weten.
Zolang deze man op de verkeerde plek zit en onbestraft zijn SMSjes kan wissen heb ik het idee dat er meer achter zit.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.