— vrijdag 5 maart 2010, 13:57 | 0 reacties, praat mee

OnJo wint zaak tegen inlichtingendiensten

OnJo-redacteur Wil van der Schans heeft deze week een beroep tegen (militaire) inlichtingendiensten AIVD en MIVD gewonnen. Van der Schans wilde inzage in stukken over Irak, maar de inlichtigendiensten weigerden die vrij te geven. Volgens de AIVD/MIVD zou de Commissie Davids, die werd ingesteld op het moment dat Van der Schans om inzage vroeg, worden benadeeld. Volgens de rechtbank te 's Gravenhage houdt dat argument echter geen stand, omdat er geen bewijs is de Commissie Davids op enigerlei wijze nadeel zou hebben opgelopen door vrijgave van de stukken. In juni 2009 had de zogenoemde Commissie van Toezicht op Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD), mede naar aanleiding van afwijzing van Van der Schans' originele verzoek, geschreven dat "ze niet inziet hoe het verstrekken van - voor de openbaarheid geschikte - gegevens zal leiden tot benadeling van de Commissie Davids." Van der Schans: "Deze uitspraak is van groot belang voor de pers. Het betekent dat het werk van een onderzoekscommissie vrije nieuwsgaring door de pers niet mag blokkeren." Meer bij OnJo.nl

Bekijk meer van

wob WOB OnJo MIVD Irak AIVD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.