training eu starters

— vrijdag 23 juli 2021, 08:26 | 0 reacties, praat mee

Mediawaakhond start toch onderzoek naar onafhankelijkheid Jort Kelder en NPO

Jort Kelder bij Op1 - © Sander Koning / ANP

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) start toch een onderzoek naar de onafhankelijkheid van Jort Kelder. Kelder ligt onder vuur nadat bleek dat hij in 2017 campagnefilmpjes van Forum voor Democratie deels heeft gefinancierd. Naar aanleiding hiervan zet het Commissariaat vraagtekens bij de onafhankelijkheid van Kelder en ook de publieke omroep. Laatste wijziging: 26 juli 2021, 08:56

Eerder liet het Commissariaat weten nog geen klachten te hebben ontvangen en daarom geen aanleiding te zien om een onderzoek in te stellen. Nu ziet de mediawaakhond toch “aanleiding om deze casus afzonderlijk te onderzoeken”.

Kelder zei over de kwestie dat hij zich niet met de filmpjes heeft bemoeid en dat er niets verkeerds is gebeurd. Zijn onafhankelijkheid is niet in het geding geweest en hij distantieert zich van ‘de intolerante cancel culture’.

NPO en AVROTROS lieten weten geen problemen te zien in de financiering van FVD-filmpjes door Kelder. Omroep WNL, waarvoor Kelder het programma Op1 presenteert, heeft de afgelopen dagen geen reactie gegeven.

Half juli kondigde het Commissariaat voor de Media al een breder onderzoek naar onafhankelijkheid van producties aan, een onderzoek dat de mediawaakhond al eens in 2015 uitvoerde.

Aanleiding voor dit onderzoek is de ophef rond de documentaire over Sigrid Kaag. Demissionair minister Arie Slob stelde dat hij achteraf gezien onvolledig is geïnformeerd over de totstandkoming van de documentaire. Daardoor waren zijn antwoorden op Kamervragen van PVV-Kamerlid Bosma “te stellig” geformuleerd toen hij zei dat D66 geen invloed had gehad. 

NPO-ombudsman Margo Smit oordeelde dat de journalistieke onafhankelijkheid tijdens het maken van de documentaire “nooit in gevaar geweest, maar volgens de ombudsman hebben de makers wel te lang “het idee laten bestaan dat aan shots of inhoud nog gesleuteld kon worden, waardoor het beeld kon ontstaan dat minister Kaag, ministerie en partij de ruimte hebben gekregen.” Meer bij Trouw

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.