— maandag 12 juli 2021, 09:55 | 0 reacties, praat mee

NPO-Ombudsman: geen fouten gemaakt bij Kaag-documentaire, maar meer duidelijkheid is gewenst

© Bart Maat

De journalistieke onafhankelijkheid is tijdens het maken van de documentaire over D66-leider Sigrid Kaag "nooit in gevaar geweest", zo oordeelt NPO-ombudsman Margo Smit. Laatste wijziging: 12 juli 2021, 10:41

De VPRO-documentaire ‘Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof’ kwam eind juni in opspraak omdat D66 zich toch heeft bemoeid met de inhoud, terwijl het kabinet dat eerder ontkende. De ombudsman heeft alle kritiekpunten getoetst aan de Journalistieke Code van de NPO.

Enkele kritiekpunten waren dat de politica inspraak wilde op het uitzendmoment en dat zij of D66 gevraagd heeft om een autogordel in het beeld te photoshoppen, toen zij die niet droeg. Volgens de ombudsman heeft die beïnvloeding de journalistieke grondregels niet geschonden. Ook concludeert de ombudsman dat de minister de insteek van de documentaire niet mede heeft bepaald.

Volgens de ombudsman hebben de makers wel te lang “het idee laten bestaan dat aan shots of inhoud nog gesleuteld kon worden, waardoor het beeld kon ontstaan dat minister Kaag, ministerie en partij de ruimte hebben gekregen. Dat ontstane beeld is geen feitelijke vaststelling van een foutieve taakopvatting. Maar de schade van zelfs maar de schijn tegen is er”. Verduidelijking van wat qua afspraken met bronnen wel en niet kan volgens de Journalistieke Code kan helpen bij het zorgen voor juiste verwachtingen bij makers en hoofdrolspelers, aldus Smit. “De Code verdient aanscherping op dat vlak.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.