training eu starters

— donderdag 22 juli 2021, 08:51 | 1 reactie, praat mee

Ophef over financiering FvD-campagnefilmpjes door Jort Kelder; ‘intolerante cancel culture’

Jort Kelder en Thierry Baudet in 2019, bij de opening van een fototentoonstelling in Singer Laren | ANP

Jort Kelder heeft in 2017, uit eigen zak, een redacteur een maand lang betaald om campagnefilmpjes te maken voor Forum voor Democratie. Kelder zegt dat zijn onafhankelijkheid niet in het geding is geweest. Omroepen waar Kelder voor werkt en het Commissariaat voor de Media zien geen aanleiding voor nader onderzoek. Laatste wijziging: 22 juli 2021, 08:56

De redacteur in kwestie zou na het stoppen van Hoe heurt het eigenlijk? zonder werk komen te zitten. Kelder bracht hem in contact met FvD-voorman Thierry Baudet en betaalde een maand zijn loon. Fragmenten van de gemaakte filmpjes speelden de toen nieuwe partij in de kijker, ook op de publieke zenders waar Kelder programma’s maakt en soms politiek duidt in talkshows.

Dat gebeurde ook in de aanloop naar verkiezingen, waar Kelder te gast was bij de verkiezingstalkshow Pauw & Jinek.

Kelder zegt zich niet met de filmpjes te hebben bemoeid en de keuze voor Baudet lag voor de hand vanwege de komst van een nieuwe partij en ophef daaromheen. Als de redacteur liever een andere partij had gevolgd, was dat ook prima geweest, aldus Kelder in zijn eigen podcast De Jortcast.

Omroepen waar Kelder nu voor werkt zien geen aanleiding voor nadere stappen. Shownieuws kreeg geen reactie van WNL op vragen over de zaak. Kelder presenteert daar Op1.  Voor AVROTROS maakt Kelder het radioprogramma Kelder & Co. Tegenover NU stelt een woordvoerder dat Jort als freelancers zelf mag bepalen wat hij in zijn eigen tijd en op eigen titel doet”.

Het Commissariaat voor de Media zegt bij NU geen klachten over de zaak gekregen. De toezichthouder ziet geen aanleiding om zelf tot onderzoek over te gaan. “Het gaat erom dat de journalist Kelder zijn werk onafhankelijk kan uitvoeren”, aldus een woordvoerder.

Tegenover NRC reageert Kelder dat er niets verkeerds is gebeurd en distantieert zich van ‘de intolerante cancel culture’.

Journalisten vragen zich desondanks af hoe Kelder niet te innig bevriend is met de mensen waar hij in programma’s een mening over moet geven.

Bekijk meer van

Thierry Baudet Jort Kelder

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 22 juli 2021, 17:46

Jort Kelders verweer is stuitende kletskoek. Even als al die woordvoerders van de omroepen en het CvdM die als ‘‘their masters voices’’ met zoveel meel in de mond praten dat het gesproei elk woord onverstaanbaar maakt. En dat is maar goed ook, want de hete aardappel doorschuiven, omdat de heer Kelder zzp’er is en je daarom geen mening hoeft te hebben, is al even aanstootgevend.
Dat Kelder stoer de duimen tussen de bretels stopt en vanuit een degoutante, arrogante houding het eigen vlees keurt, en denkt tegen alle journalistieke ongeschreven wetten in dat hij nog als onafhankelijk journalist televisieprogramma’s kan maken, soit, maar het gaat uiteindelijk om het gedachtegoed van Baudet. Behalve dat de parallelle wereld waarin deze nep-politicus met zijn wappie-aanhang leeft al bizar genoeg is, Baudet dweept met Martin Heidegger, de lievelingsfilosoof van de nazi’s, heeft als bruin gerande populist aantoonbare autoritaire, ultrarechtse opvattingen, is niet vies van antisemitische uitlatingen en is uitgesproken xenofoob. Al waren die abjecte ideeen en opvattingen van Baudet in 2017 nog niet zo manifest als nu, Kelder heeft met de financiering van die campagnefilmpjes het verder profileren van dat verwerpelijke gedachtegoed mogelijk gemaakt. Zelfs in zijn verweer neemt Kelder hier nu nog geen afstand van.
Dit is geen faux pas, maar ernstig verwijtbaar. Ik ga er niet over, maar wat mij betreft is er voor Kelder geen plaats meer aan de tv-praattafel.

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.