data als kans

— vrijdag 23 april 2021, 15:58 | 0 reacties, praat mee

Marokkaanse journalist Omar Radi al twee weken in hongerstaking

Marokkaanse veiligheidstroepen breken een protestactie voor Radi en Raissouni op voor het parlement in Rabat - © Jalal Morchidi / EPA

De Marokkaanse journalist en activist Omar Radi is al twee weken in hongerstaking. Volgens zijn familie verslechtert zijn gezondheidssituatie. De PvdA heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de situatie van Radi. Laatste wijziging: 26 april 2021, 09:49

Radi zit inmiddels al negen maanden in de gevangenis en in solitaire opsluiting. Er lopen verschillende aanklachten tegen hem, zoals het tegen betaling ondermijnen van de nationale veiligheid, samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten en verkrachting. Voor die laatste aanklacht is al een ontlastende verklaring afgelegd door een collega, maar die collega werd vervolgens zelf aangeklaagd voor medeplichtigheid in die verkrachting.

Persvrijheidsorganisatie CPJ meldde eerder al dat aanklachten vanwege seksueel wangedrag binnen Marokko niet ongewoon zijn als straf voor kritische berichtgeving. Hij werd in december 2019 al eens gearresteerd vanwege kritische tweets over de veroordeling van Hirak-activisten en omdat hij de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel trok. Radi schrijft vooral over kwesties die verband houden met onrechtvaardigheid, corruptie, relaties tussen macht en zaken, mensenrechten en sociale bewegingen.

Bezorgde collega-journalisten zijn inmiddels ook de site ‘Free Omar Radi’ gestart om druk op de Marokkaanse autoriteiten uit te oefenen. Ze willen dat het proces tegen Radi eerlijk verloopt en dat hij dat thuis zou mogen afwachten. Eenzelfde oproep kwam eerder deze maand van diverse maatschappelijke en journalistieke organisaties.

Begin deze week heeft de PvdA Kamervragen gesteld over de zaak van Omar Radi. Kamerlid Kati Piri wil onder andere weten of het ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels al meer weet over de mogelijk valse beschuldigingen van buitenlandse spionage en verkrachting. Ook wil het PvdA-Kamerlid weten of het ministerie bereid is, al dan niet in Europees verband, zorgen bij de Marokkaanse autoriteiten kenbaar te maken en aan te dringen op een eerlijk proces.

Radi is overigens niet de enige Marokkaanse journalist die in hongerstaking is gegaan. Hoofdredacteur van de dagelijkse krant Akhbar al Yaoum, Suleiman Raissouni, is ook in hongerstaking. Hij zit sinds juni 2020 vast en net als Radi wordt ook hij vastgehouden op beschuldiging van aanranding. Meer bij RSF

Lees ook:
CPJ roept regeringen op spionagesoftware te reguleren (16 maart 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.