— donderdag 30 juli 2020, 10:49 | 0 reacties, praat mee

Keur aan aanklachten tegen Marokkaanse journalist Omar Radi

ANP

In Marokko is journalist Omar Radi in staat van beschuldiging gesteld voor het tegen betaling ondermijnen van de nationale veiligheid, het samenwerken met buitenlandse inlichtingendiensten en - een nieuwe aanklacht - verkrachting. Dat incident zou in de nacht van 12 op 13 juli hebben plaatsgevonden.

De Marokkaanse autoriteiten hebben het al langer op Radi voorzien, sinds hij in maart via Twitter de onafhankelijkheid van een rechter in twijfel trok in een strafzaak rond Hirak-activisten, die meer rechten en voorzieningen voor bewoners van het Rifgebied nastreven.

Persvrijheidsorganisatie CPJ meldt dat aanklachten vanwege seksueel wangedrag binnen Marokko niet ongewoon zijn als straf voor kritische berichtgeving.

Een dagbladuitgever werd twee jaar terug veroordeeld voor onder meer aanranding, verkrachting en vrouwenhandel. Daar zou niets van waar zijn: een van de vrouwen die als slachtoffer werd opgevoerd, ontkent de aanklachten. Afaf Bernani begon zelf een zaak tegen de Marokkaanse autoriteiten vanwege het vervalsen van haar getuigenis, maar werd in 2018 veroordeeld tot een celstraf van een half jaar.

Radi werd in het verleden ook verhoord vanwege onder meer openbare dronkenschap. In andere gevallen zou hij volgens de autoriteiten niet over de juiste werkvergunningen beschikken. Radi werd begin deze maand opgepakt. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Omar Radi Marokko

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.