— woensdag 7 april 2021, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Marokko: rechtszaak tegen Omar Radi prompt met weken vertraagd

Omar Radi, al sinds juli vorig jaar in voorarrest | Reuters

Diverse maatschappelijke en journalistieke organisaties doen een oproep aan de Marokkaanse autoriteiten om de rechtszaak tegen journalist en mensenrechtenactivist Omar Radi eerlijk te laten verlopen. De zaak werd gisteren zonder reden met weken verdaagd tot eind april.

Radi zit al bijna een jaar in voorarrest, voor een keur aan aanklachten: het tegen betaling ondermijnen van de nationale veiligheid, samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten en verkrachting.

Een onderzoeksrechter rondde eind maart een onderzoek naar de beschuldigingen af en stelde dat er voldoende aanleiding is om Radi op zowel de aanklachten rond staatsveiligheid en verkrachting te vervolgen.

Volgens de organisaties blijkt uit rechtbankdocumenten nergens dat Radi geheime informatie heeft gedeeld of zelfs heeft kunnen inziet. De contacten met diplomaten zouden enkel onderdeel zijn van routinematig journalistiek werk, bedoeld om zo evenwichtig mogelijk te kunnen berichten.

De organisaties stellen in hun gezamenlijke verklaring dat elke beschuldiging van seksueel geweld onderzocht moet worden. Tegelijk is het in Marokko in eerdere zaken gebeurd dat journalisten, activisten en politici zich ook moesten verweren tegen “twijfelachtige beschuldigingen van seksueel wangedrag”.

Een collega die getuigde in verkrachtingszaak en een voor Radi ontlastende verklaring aflegde, werd vervolgens zelf aangeklaagd voor medeplichtigheid in die verkrachting.

De organsities roepen Marokko op te zorgen voor een vrije en onafhankelijke pers, “cruciaal voor een gezonde overheid en band tussen de staat en de maatschappij”. Daarbij hoort ook de zorg voor een eerlijk proces, in het bijzonder waar het beschuldigingen van seksueel wangedrag betreft, stellen ze. Meer bij Project on Middle East Democracy

Bekijk meer van

Omar Radi Marokko

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.