— vrijdag 27 december 2019, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Marokkaanse journalist gearresteerd na kritiek op proces

Demonstranten protesteren tegen de gevangenisstraf die de leiders van de Hirak-beweging in april in hoger beroep kregen - © ANP / Jalal Morchidi

De Marokkaanse journalist en activist Omar Radi is in Casablanca opgepakt. De aanleiding is een serie tweets die hij in april plaatste. In de tweets liet Radi zich beledigend uit over de rechter die het hoger beroep in de zaak tegen een aantal activisten van de Hirak-protestbeweging had behandeld. In Marokko kan het beledigen van een rechter je op maximaal één jaar cel komen te staan. Laatste wijziging: 27 december 2019, 08:50

Dat meldt de NOS. Radi werd aangehouden toen hij zich bij de politie meldde. Hij was opgeroepen voor een verhoor naar aanleiding van zijn tweets. Volgens Radi’s advocaat wilde de openbaar aanklager de journalist aanvankelijk direct na de aanhouding voor de rechter brengen. De zitting werd op verzoek van de advocaat uitgesteld.

De Hirak-beweging die onderwerp was van de rechtszaak waar Radi zich op Twitter over uitliet, wil meer rechten en voorzieningen voor bewoners van het Rifgebied. De beweging demonstreert daar sinds 2016 voor. De leiders van de Hirak-beweging kregen twintig jaar cel voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. In april hielden die vonnissen door in hoger beroep stand.

Bekijk meer van

Marokko

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.