banner anp

— donderdag 3 september 2020, 15:38 | 0 reacties, praat mee

Verdachte vrijgesproken van moordopdracht op Slowaakse journalist Kuciak

De Slowaakse zakenman, Marián Kočner, is vrijgesproken van de verdenking opdracht te hebben gegeven voor de moord op de Slowaakse journalist Ján Kuciak en diens verloofde, Martina Kušnírová, in februari 2018. De rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijs is. Ook voor medeverdachte Alena Zsuzsová volgde vrijspraak.

Kuciak, die onderzoek deed naar belastingontduiking door Kočner, had vlak voor zijn dood nog aangifte gedaan tegen de zakenman vanwege bedreiging. Kočner zou vervolgens twee huurmoordenaars zeventigduizend euro hebben betaald om Kuciak te liquideren.

Zsuzsová  zou hebben opgetreden als bemiddelaar en liet Kočner kort voor de moord in een chatbericht weten dat ‘het project deze week uitgevoerd zal worden’. Op de avond van de moord verstuurde de oligarch vanaf zijn telefoon nog vier berichten, die afgesloten werden met een doodshoofd. Kočner heeft de echtheid van deze chatberichten betwist.

De Slowaakse krant Dennik N meldt dat er geen consensus bestond in de strafrechtbank in Pezinok.  De voorzitter, Ruzena Sabová, was tegen een vrijspraak, maar zij werd weggestemd door haar collega’s Ivan Matel en Rastislav Stieranka.

Volgens Dennik N is dit een ongebruikelijke gang van zaken in dergelijke strafprocessen. De vrijspraak kwam hard aan bij de nabestaanden van Kuciak en Kušnírová . Zij verlieten huilend de rechtszaal. Tegen de uitspraak staat nog hoger beroep open.

Toch gaat Kočner niet helemaal vrijuit: hij kreeg een boete van vijfduizend euro opgelegd wegens illegaal wapenbezit en zit op dit moment nog een celstraf van 19 jaar uit wegens fraude.

De twee huurmoordenaars, Tomáš Szabó en Miroslav Marcek,  kregen een gevangenisstraf van 25 respectievelijk 23 jaar opgelegd. De tussenpersoon, Zoltán Andruskó , werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenis.

Persvrijheidsorganisatie Reporters Sans Frontières beschouwt de vrijspraak als een ‘enorm falen’.

Lees ook:
Schutter bekent moord op Slowaakse journalist (13 januari 2020)
15 jaar cel voor moord op journalist Ján Kuciak (31 december 2020)
Verdachten in moordzaak Ján Kuciak voor de rechter (20 december 2020)
Slowaakse journalist vermoord (26 februari 2020)

Bekijk meer van

Slowakije Ján Kuciak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.