word actief nvj klein

— maandag 13 januari 2020, 13:30 | 0 reacties, praat mee

Schutter bekent moord op Slowaakse journalist

Verdachte Marián Kocner verlaat de rechtszaal na de zitting in december 2019 - © Jakub Guvlak / ANP

Een van de vier verdachten in het proces over de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde heeft maandag bij de rechtbank een bekentenis afgelegd. De voormalige soldaat heeft toegegeven dat hij de schoten heeft gelost. Laatste wijziging: 14 januari 2020, 09:05

Twee andere verdachten, inclusief de bekende Slowaakse zakenman Marián Kocner, worden verdacht van het geven van de opdracht. Zij stelden allebei onschuldig te zijn. Een vierde verdachte wilde maandag geen verklaring afleggen in de rechtbank.

Kuciak en Kusnírová werden in februari 2018 doodgeschoten in hun woning in hun huis in Veľká Mača, 65 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bratislava. Hij schreef vooral over grootschalige belastingfraude. Een van zijn laatste artikelen ging over de Slovaakse zakenman Marián Kočner, die controversiële banden heeft met verschillende politici.

Volgens de aanklagers gaf Kočner opdracht tot de moord op Kuciak. De moorden leidden tot massademonstraties tegen corruptie in het Centraal-Europese land. De publieke woede leidde vorig jaar tot het aftreden van premier Robert Fico.

Een 42-jarige man werd eind december veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de zaak. Deze man was tot maandag de enige die een bekentenis had afgelegd in de zaak. Hij deed dit in ruil voor strafvermindering. Meer bij NU.nl / AD / Reuters

Bekijk meer van

Slowakije Ján Kuciak

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.