— maandag 15 juni 2020, 14:57 | 0 reacties, praat mee

Kabinet schrapt plannen voor zzp-minimumtarief en zelfstandigenverklaring

ANP

Het kabinet ziet af van plannen om een minimum-uurtarief voor zzp'ers verplicht te stellen. Mede op basis van een internetconsultatie is volgens het kabinet duidelijk geworden dat bezwaren rond inkomsten niet zijn aan te pakken zonder tegelijkertijd afbreuk te doen aan de effectiviteit van de maatregelen. Laatste wijziging: 15 juni 2020, 15:25

Minister Koolmees van Sociale Zaken zegt dat de zorgen over de positie van veel zzp’ers niet zijn verdwenen en dat die ook door veel partijen wordt onderkend. De voorstellen brengen volgens het kabinet voor alle zelfstandigen te veel administratieve lasten met zich mee om effectief te zijn.

“Om toch te lage tarieven tegen te gaan, volgt het kabinet met interesse initiatieven van sociale partners en andere partijen om afspraken voor zelfstandigen vast te leggen. Daarnaast wil het kabinet de arbeidsmarktpositie van platformmedewerkers versterken. Daarom wordt gekeken of de regelgeving voor driehoeksrelaties, zoals bemiddelaars en uitzendbureaus, ook van toepassing verklaard kan worden op platforms”, aldus de minister.

Eind vorig jaar werd al gehint dat een binnen de architecten-cao gangbare constructie ook voor zzp’ers in andere sectoren kon werken. Toezichthouder Autoriteit en Consument (ACM) maakte kort daarop de weg vrij voor experimenten in die richting, door middel van een zzp-leidraad en de belofte geen boetes op te leggen als zulke afspraken worden gemaakt.

De plannen voor een verplicht minimumtarief vielen bij werkgevers niet goed, die stelden dat de voorgestelde plannen “de uitgeefprakijk” miskenden. Belangenorganisaties van zzp’ers deden tegenvoorstellen, waaronder een zelfstandigenverklaring, waarmee zzp’ers konden bevestigen dat ze bewust voor het zelfstandige bestaan hebben gekozen.

Maar ook die zelfstandigenverklaring komt er niet, stelt Koolmees. “‘Dé zzp-er’ bestaat niet en het vraagt veel uitzoekwerk en goed overleg om ook technisch en juridisch de goede keuzes te maken. We zetten soms zo twee stappen vooruit, en een stap terug zoals met dit wetsvoorstel, wat ontzettend jammer is. Maar het is geen verloren tijd, we zien steeds beter waar de kwetsbaarheden zitten en daar gaan we weer net zo hard mee verder.”

Het zogeneten handhavingsmoratorium is tot 1 januari 2021 verlengd. De Belastingdienst handhaaft in die periode niet op schijndienstverbanden, mits opdrachtgevers niet kwaadwillend zijn en eventuele overtredingen binnen redelijke termijn (maximaal 3 maanden, red.) aanpassen.

Marjan van Noort, manager FNV Zelfstandigen is blij dat de plannen niet worden voortgezet: “De voorstellen waren gewoon niet effectief. Een minimumtarief legt een bodem in de markt en dat kán effectief zijn, maar een minimumtarief op bijstandsniveau is wat ons betreft altijd onbespreekbaar geweest. Zelfstandigen moeten in staat zijn om ondernemersrisico’s af te dekken en dat kan niet met een tarief op bijstandsniveau. Dat tarief moet minstens 25 euro zijn, en kan per sector variëren. Het is maatwerk.”

Meer bij Rijksoverheid

Bekijk meer van

Zzp

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.