data als kans

— vrijdag 10 juni 2022, 10:11 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: zzp’ers somberder over financiën door inflatie

Mede dankzij de hoge brandstofprijzen schiet de inflatie omhoog. - © ANP

Door de hoge inflatie zijn zzp'ers somberder geworden over hun eigen financiën dan tijdens de coronapandemie. Een op de drie zzp'ers geeft nu een lager rapportcijfer voor zijn huidige financiële situatie dan een jaar geleden. Slechts 21 procent is positiever geworden over de eigen financiën. Dat meldt onlinebank Knab op basis van een onderzoek onder ruim 1500 ondernemers. Laatste wijziging: 10 juni 2022, 10:18

Zes op de tien zzp’ers zegt last te hebben van de huidige hoge inflatie. Net als andere consumenten kampen ze met prijsstijgingen voor boodschappen, brandstof en energie. Maar voor bepaalde ondernemers komen daar vanwege hun werk extra kosten bovenop. Vooral ondernemers die producten moeten inkopen en die veel op de weg zijn, hebben last van de inflatie.

Winkeliers, kappers, restauranthouders en bouwondernemers zien hun inkoopprijzen hard stijgen. Ook chauffeurs en ondernemers in de thuiszorg die veel onderweg zijn om cliënten te bezoeken kampen met hogere kosten. In die sectoren waren de winstmarges al klein en door de huidige recordprijzen aan de pomp blijft er voor velen van hen nu nauwelijks wat over.

Hoewel het logisch lijkt om die hogere kosten door te berekenen aan de klant, zijn veel ondernemers daar huiverig voor. Slechts vier op de tien zzp’ers hebben hun uurtarief of verkoopprijzen de afgelopen tijd verhoogd, met gemiddeld 5 procent. De meerderheid doet dat niet uit vrees om zichzelf uit de markt te prijzen en opdrachten of klanten te verliezen.

Ondernemers in de minder goed betaalde sectoren worden daarbij onevenredig hard geraakt door de hoge inflatie. Dit komt doordat de doorgaans goedbetaalde ICT’er of financieel adviseur minder benzine verbruikt dan zorgondernemers of chauffeurs.

Het merendeel van de zzp’ers heeft wel vertrouwen in de toekomst. Vier op de tien denken dat hun financiële situatie de komende twaalf maanden verbetert, waarbij vooral ondernemers in de goedbetaalde sectoren optimistisch zijn. Twee op de tien verwachten juist dat ze er volgend jaar slechter voor staan.

Bekijk meer van

Zzp

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.