training eu starters

— dinsdag 17 december 2019, 12:42 | 0 reacties, praat mee

Mediafederatie: wetsvoorstellen Koolmees rond zelfstandigen ‘miskennen uitgeefpraktijk’

De huidige wetsvoorstellen die minister Koolmees heeft ingediend om zelfstandigen een minimuminkomen te garanderen zijn onvoldoende op hun effecten getoetst en miskennen bovendien de grote verscheidenheid aan zelfstandigen op de arbeidsmarkt. Laatste wijziging: 17 december 2019, 12:44

Dat stelt De Mediafederatie, een belangenorganisatie van uitgevers en mediabedrijven. De brancheorganisatie stuurde Koolmees vorige week hun visie in een consultatiebrief.

De Mediafederatie vertegenwoordigt Groep Algemene Uitgevers (GAU), GEU, Magazine Media Associatie (MMA), Media voor Vak & Wetenschap (MVW) en NDP Nieuwsmedia.

Volgens de organisatie ontbreekt het in de voorstellen aan een “brede integrale visie op de arbeidsmarkt”. Verder zijn uitvoering en handhaving in de plannen volgens hen niet uitgewerkt. Alle soorten zelfstandigen (van journalisten via krantenbezorgers tot boekenauteurs, red.) worden nu bovendien over één kam geschoren, vinden de uitgevers en mediabedrijven.

Freelancers leveren een zeer belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de producten van uitgevers, stellen zij. Er wordt veel maatwerk afgesproken, met bijbehorende maatwerkvergoedingen.

“Zo wordt er gewerkt met opdrachttarieven, dag(deel)tarieven, tarieven per teken of tarieven per woord, of bijvoorbeeld met tarieven gebaseerd op royalty’s. Het uurtarief is slechts één van de varianten die opdrachtgevers en opdrachtnemers gezamenlijk afspreken. In de wetsvoorstellen is nog slechts sprake van één tarief, namelijk het uurtarief. Dat werkt zeer beperkend”, schrijft De Mediafederatie.

De wetsvoorstellen hebben volgens de mediabedrijven ook een negatieve impact op de zogeheten uitgeefovereenkomst, waarin zaken als vergoedingen voor hergebruik, hoogte van royalty’s, voorschotten en dergelijke worden vastgelegd. De uitgeefovereenkomst wordt specifiek vermeld als een overeenkomst dat valt onder de Wet minimumbeloning zelfstandigen.

Het gaat bij specifiek boekauteurs om relatief kleine vergoedingen, vaak voor werk dat naast een hoofdberoep wordt uitgevoerd. Als de Wet minimumbeloning zelfstandigen op de auteurswerkzaamheden van toepassing wordt verklaard, stijgen auteursvergoedingen voor uitgevers onacceptabel sterk, waarschuwt De Mediafederatie.

Stukloon bij dagbladbezorging wordt door de plannen “onnodig doorkruist”, vinden de uitgevers. “De voorgestelde wijzigingen in de regelgeving zullen een forse kostenstijging met zich meebrengen, met als gevolg dat de unieke bezorging van een krant aan huis niet langer is vol te houden. Een minimumbeloning op basis van een uurtarief voor makers maakt het onmogelijk boeken nog rendabel te blijven uitgeven. Dat heeft grote gevolgen voor het voortbestaan van uitgeverijen en voor het culturele, educatieve en wetenschappelijke aanbod in Nederland”, stelt De Mediafederatie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.