IFJ doet onderzoek naar loonkloof in de journalistiek

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) is een wereldwijd onderzoek gestart naar de verschillen in betaling tussen mannen en vrouwen in de journalistiek.
Journalisten uit 157 landen worden gevraagd hun salarisgegevens te delen. Volgens de IFJ wordt de wereldwijde loonkloof tussen mannen en vrouwen geschat op 23 procent. Dat betekent dat vrouwen gemiddeld 77 procent verdienen van wat mannen verdienen. De journalistiek vormt geen uitzondering op dat onrecht, stelt IFJ, ondanks het feit dat steeds meer vrouwen afstuderen als journalist en het vak betreden.
De loonkloof tussen mannen en vrouwen houdt geen verband met het feit dat vrouwen minder gekwalificeerd zijn, maar eerder met het feit dat hun toegang tot hoogbetaalde functies beperkt is, het feit dat gedeelde verantwoordelijkheid voor het ouderschap nog niet de norm is, dat weinig mediabedrijven volledige transparantie bieden met betrekking tot beloning en bonussen, en dat er te weinig collectieve overeenkomsten zijn met bepalingen over het verminderen van de loonongelijkheid tussen vrouwen en mannen en het balanceren van werk en gezinsleven.
De afwezigheid van naar geslacht uitgesplitste gegevens en loontransparantie in de media zijn volgens IFJ belangrijke belemmeringen voor onderhandelingen van journalistenvakbonden om de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen. Daarom is de IFJ samen met Wageindicator dit onderzoek gestart.
Je kan hier meedoen aan het onderzoek. Meer bij IFJ
Lees ook:
Bruto startsalaris voor journalisten met hbo-opleiding in 2020 gedaald (7 oktober 2021)
De serie ‘Freelancers delen omzet’ (14 september 2021)
NVJ legt voorstellen voor nieuwe cao Publieke Omroep voor aan leden (24 september 2021)
Leden NVJ wijzen ‘werkcode freelance journalisten’ van uitgevers massaal af (9 september 2021)
Mag je voorafgaand aan een sollicitatie naar het salaris informeren? (16 augustus 2021)
Betere tarieven voor freelancers: wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd? (11 maart 2021)
BBC heeft 700 vrouwelijke medewerkers salarisverhoging gegeven sinds begin schandaal over ongelijke betaling (15 september 2020)
Praat mee