NVJ compleet lid

— donderdag 7 oktober 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Bruto startsalaris voor journalisten met hbo-opleiding in 2020 gedaald

Bruto startsalaris voor journalisten met hbo-opleiding in 2020 gedaald
© PXHere

Het startsalaris van journalisten is in 2020 met 87 euro gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Pas afgestudeerde journalisten die vorig jaar de arbeidsmarkt betraden, kregen daarbij gemiddeld een bruto maandsalaris van 2248 euro. In 2019 was dat nog 2335 euro. Laatste wijziging: 7 oktober 2021, 16:13

Dat blijkt uit analyses van Keuzegids, dat donderdag zijn Keuzegids HBO 2022 uitbrengt. De daling in startsalaris is een trendbreuk volgens de Keuzegids. Van 2016 tot 2019 steeg het bruto salaris van startende journalisten nog ieder jaar. In 2018 zelfs met ruim 250 euro.

Keuzegids noemt de daling een opvallende ontwikkeling. Des te meer omdat het bruto salaris voor voor hbo-afgestudeerden in 2020 gemiddeld juist steeg met 65 euro. Onder de branches waar het startsalaris daalde, is de journalistiek ook de sterkste daler. Afgestudeerden in de journalistiek staan nu op plek 9 in de top tien van kleinverdieners.

De daling van het startsalaris van journalisten kan volgens Keuzegids deels verklaard worden doordat een kleiner deel van de hbo-journalistiekstudenten na hun afstuderen een baan op hbo-niveau vond. In 2020 daalde dat aantal met 13 procent.

“Daar komt bij dat in 2020 journalisten slechts 56 procent van de journalisten fulltime aan de slag gingen, tegenover 66 procent in 2019”, schrijft Keuzegids in een persbericht. “Wat deze verslechtering van de arbeidsmarktpositie van journalisten precies in gang heeft gezet, blijft echter de vraag.”

De Keuzegids schrijft verder dat er vorig studiejaar 874 eerstejaars waren op de journalistieke hbo-opleidingen. 78 procent van de afstudeerders geeft aan binnen anderhalf jaar een baan op hbo-niveau te hebben. Van de vier hbo-opleidingen krijgt die van de Christelijke Hogeschool in Ede de hoogste cijfers van ondervraagde studenten.

Bekijk meer van

Keuzegids

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.