— vrijdag 24 september 2021, 09:59 | 0 reacties, praat mee

NVJ legt voorstellen voor nieuwe cao Publieke Omroep voor aan leden

© Pixabay / Gerd Altmann

Meer werkzekerheid voor programmamakers, een structurele loonsverhoging van 5 procent, indexatie van freelance-tarieven en het bevorderen van meer nieuwe instroom van journalisten en programmamakers. Dat zijn een aantal van de onderwerpen waar de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) voor wil strijden tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Publieke Omroep. Laatste wijziging: 27 september 2021, 09:19

De NVJ legt de volledige lijst met voorstellen vrijdag voor aan leden die werkzaam zijn bij de Publieke Omroep. De huidige cao loopt op 31 december af. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn in september hervat. Als het aan de NVJ ligt krijgt de nieuwe cao waar nu over wordt gesproken een looptijd van twee jaar.

Extra geld en minder tijdelijke contracten
Een van de belangrijkste voorstellen die de NVJ voorlegt aan zijn leden is een structurele loonsverhoging van 5 procent per kalenderjaar. Daarmee wil de belangenvereniging de koopkracht van programmamakers en publieke omroepjournalisten verbeteren.

Ook zzp’ers moeten daarvan profiteren, vindt de NVJ. De NVJ wil daarom dat niet alleen het minimumtarief dat is afgesproken in de Fair Practice Code, maar dat álle tarieven met hetzelfde percentage geïndexeerd worden. De belangenvereniging waarschuwt ervoor dat het afgesproken minimumtarief bij sommige publieke omroepen de norm dreigt te worden.

Daarnaast wil de belangenvereniging dat de publieke omroep minder met tijdelijke contracten gaat werken. Op dit moment werkt twintig procent van de medewerkers bij de publieke omroep op basis van een tijdelijk contract. Dat percentage wil de NVJ graag gehalveerd zien. Ook zouden tijdelijke contracten na één jaar omgezet moeten worden in een vast contract. Voor medewerkers van tijdelijke programma’s moeten er als het aan de NVJ ligt aantoonbare inspanningen gedaan worden om tot een vast contract te komen.

Duurzamere inzetbaarheid
De NVJ wil met de nieuwe cao ook de duurzame inzetbaarheid bij de publieke omroep onder de loep nemen en doet vier voorstellen om die te verbeteren. Zo kan de instroom van nieuwe, jonge journalisten en programmamakers gestimuleerd worden of kan er een regeling voor vervroegd uittreden in het leven worden geroepen.

Een andere mogelijkheid om de duurzame inzetbaarheid te verbeteren is extra opgenomen geboorteverlof volledig te vergoeden (nu krijgen omroepmedewerkers wiens partner is bevallen bij extra verlof nog 70 procent van hun loon doorbetaald). De NVJ pleit daarnaast ook voor een thuiswerkregeling, waarbij een passende financiële compensatie wordt geboden voor eventueel te maken kosten.

De NVJ stelt daarnaast voor dat werkgevers in de nieuwe cao de WGA-premie (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikte) gaat betalen. Ook wil de belangenvereniging afspraken maken over continuering van PersVeilig en wil dat omroep-werkgevers het zogeheten INSI-convenant van het International News Safety Institute ondertekenen en zich daarmee zichtbaar committeren aan de veiligheid van journalisten.

NVJ-leden die werkzaam zijn bij de publieke omroep kunnen tot 3 oktober reageren op de voorstellen.

Bekijk meer van

NVJ NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.