training eu starters

— donderdag 6 oktober 2022, 12:03 | 0 reacties, praat mee

Mediahuis ‘afhoudend’ over werkcode voor zzp’ers, ‘soms nog tarieven onder de 30 euro per uur’

Nadat de NVJ deze zomer afspraken maakte met uitgever DPG Media over de minimumtarieven voor freelancers, wil de NVJ nu ook eenzelfde soort afspraken maken met uitgeverij Mediahuis. Maar ondanks dat het een 'goed gesprek' was, reageert Mediahuis nog 'afhoudend' bij het maken van afspraken over onder andere een minimumtarief, zegt de NVJ. Laatste wijziging: 6 oktober 2022, 12:14

“Ook bij Mediahuis hanteert men bij sommige titels nog steeds een uurtarief onder de 30 euro en is er geen sprake van automatische indexatie. Dat is echt onacceptabel”, zeggen Milen van Boldrik en Lisa Koetsenruijter namens de NVJ.

“Alle freelancers hebben recht op indexatie én een houvast om een fatsoenlijk tarief af te spreken. Op die manier voorkomen we uitwassen op de journalistieke arbeidsmarkt”, licht Van Boldrik toe. “Daarom is het ook van het grootste belang om de werkcode in te voeren bij andere uitgeverijbedrijven, te beginnen bij de tweede speler in de dagbladensector: Mediahuis.”

Mediahuis zegt zelf in de gesprekken dat het voor “een gelijke behandeling van journalisten in loondienst en zelfstandigen” staat. Volgens de NVJ heeft de uitgeverij “de financiële ruimte om tarieven te verbeteren”. “Er zijn dan ook geen redenen om geen werkcode af te spreken. Als DPG het kan, moet Mediahuis het ook kunnen. Toon moed!”, zegt Van Boldrik.

Voor het einde van dit jaar willen de NVJ en Mediahuis wederom met elkaar in gesprek over de tarieven van freelancers. De NVJ roept freelancers van Mediahuis op om zich te melden indien zij een tarief van minder dan 30 euro per uur verdienen voor hun freelancewerkzaamheden voor Mediahuis. Zij kunnen contact opnemen met Lisa Koetsenruijter (lkoetsenruijter@nvj.nl).

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.