mgm nvj maart

— dinsdag 5 april 2022, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Hugo de Jonge aanwezig bij debat over mondkapjesdeal. Mogelijk informatie verloren gegaan door gebruik privé-mail

Hugo de Jonge aanwezig bij debat over mondkapjesdeal. Mogelijk informatie verloren gegaan door gebruik privé-mail
Premier Rutte en toenmalig minister minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens een persconferentie over corona - © Phil Nijhuis

Minister Hugo de Jonge heeft tijdens de coronacrisis tegen alle adviezen in een privé-mailaccount gebruikt om te communiceren over zaken die verband hielden met zijn ministerschap van Volksgezondheid. Hierdoor is mogelijk informatie verloren gegaan die onder de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) valt. Dat bevestigt het ministerie van VWS, meldt de Volkskrant. Laatste wijziging: 6 april 2022, 09:21

De Wet openbaarheid van bestuur moet garanderen dat de overheidsbesluitvorming transparant verloopt. De communicatie van bestuurders en ambtenaren wordt daarom bewaard. Dat lukt niet als er privéaccounts worden gebruikt. In het Handboek voor bewindslieden wordt het gebruik van een privé-mailaccount of berichtenapps voor werkgerelateerde doeleinden “ernstig ontraden”. Onder meer om te voorkomen dat werkgerelateerde berichten niet door de Kamer kunnen worden ingezien.

Transparantie rondom besluitvorming is belangrijk, stelt fractievoorzitter Laurens Dassen (Volt) desgevraagd. “Het is voor een minister bijzonder onverstandig om een privételefoon of privémail voor het werk te gebruiken.”

Dat De Jonge zijn iCloud-account gebruikte, is naar voren gekomen uit inmiddels geopenbaarde WOB-stukken. Daarin mailde de minister met zijn privéaccount naar ambtenaren die wel hun zakelijke mail gebruikten. Het gebruik van privé-mail kan gevolgen hebben voor lopende onderzoeken, meldt de Volkskrant. Er loopt op dit moment een onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. De vraag is daarbij onder andere of De Jonge betrokken was bij de totstandkoming van de deal en daarover bijvoorbeeld contact had met Van Lienden of diens compagnons. Doordat de ex-minister gebruikmaakte van een privéaccount kan er nu twijfel ontstaan of de onderzoekers wel alle relevante informatie krijgen.

Debat
Dassen, Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben maandag minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. “Heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit kabinet Rutte III voor zijn werk als minister gebruik gemaakt van een icloud e-mailadres, wat naar boven kwam in de berichten van de Wob over de aanpak van de corona-aanpak?”, zo willen de drie fracties weten. Ze willen voor donderdagochtend 9.30 uur opheldering hierover. Om 10.15 uur is er dan een Kamerdebat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid met Sywert van Lienden sloot en waarover documenten zijn opgevraagd krachtens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Voor dat debat komt minister Conny Helder voor Langdurige Zorg naar de Kamer. Zij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de deal. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is bereid donderdag mee te doen aan het debat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid sloot met Sywert van Lienden. Dat heeft De Jonge aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten, zegt De Jonge op Twitter.

De Jonge stelt dat het “staatsrechtelijk ongebruikelijk is” is om aan het debat mee te doen, aangezien hij momenteel geen minister van Volksgezondheid meer is. Maar hij “hecht er aan om de vragen die zijn opgekomen zelf te beantwoorden en de context te kunnen toelichten”.

De fracties willen er daarnaast zeker van zijn dat berichten via het icloud-e-mailadres van De Jonge “veilig en volledig” worden opgeslagen en ter beschikking worden gesteld voor Wob-verzoeken en een parlementaire enquête naar het coronabeleid. De drie fractievoorzitters willen ook weten of er andere bewindslieden uit het vorige en het huidige kabinet zijn die privé-e-mailadressen en berichtendiensten zoals Signal, WhatsApp en Telegram voor hun werk gebruiken, en zo ja, wie dit zijn.

Nieuwe openheid
Rutte beloofde na de toeslagenaffaire dat de informatievoorziening op de schop zou gaan, nadat eerder talloze documenten onder het mom van ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ aan de Kamer onthouden of zwartgelakt werden verstuurd, beter bekend als de Rutte-doctrine. Afgelopen zomer bleek al dat de nieuwe openheid van het kabinet voor de Tweede Kamer nog niet ver genoeg ging.

Ook op Europees niveau moeten daar stappen worden ondernomen, bleek begin dit jaar nadat bekend werd dat er er chatverkeer was tussen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de directeur van Pfizer, Albert Bourla. De persoonlijke diplomatie speelde volgens de New York Times een belangrijke rol in de deals over de aankoop van miljoenen Covid-19-vaccins voor de EU. Volgens het dagelijks EU-bestuur zijn sms-berichten geheim en hoeven ze ook niet bewaard te worden. De Europese Ombudsman noemt dit wanbeheer. Volgens de Ombudsman vallen sms’jes onder de EU-transparantiewet en heeft het publiek recht op toegang tot relevante documenten, waaronder tekstberichten.

 

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.