training eu starters

— vrijdag 28 januari 2022, 17:02 | 0 reacties, praat mee

Europese Ombudsman: EU-voorzitter moet sms’jes met directeur Pfizer vrijgeven

Ursulu von der Leyen - © John Thys / AFP

De Europese Ombudsman heeft kritiek geuit op de manier waarop de Europese Commissie een verzoek om toegang tot sms-berichten tussen voorzitter Ursula von der Leyen en de directeur van een farmaceutisch bedrijf heeft afgehandeld. Volgens de Ombudsman vallen sms'jes onder de EU-transparantiewet en heeft het publiek recht op toegang tot relevante documenten, waaronder tekstberichten. Laatste wijziging: 28 januari 2022, 17:03

De Europese Ombudsman Emily O’Reilly stelde een onderzoek in nadat een journalist vorig jaar mei de commissie om de sms-jes had gevraagd naar aanleiding van een artikel in The New York Times over chatverkeer tussen Von der Leyen en de directeur van Pfizer,Albert Bourla. De persoonlijke diplomatie speelde volgens die krant een belangrijke rol in de deals over de aankoop van miljoenen Covid-19-vaccins voor de EU. De commissie had toen net een derde contract met Pfizer gesloten voor 1,8 miljard doses, meldt De Telegraaf.

De Europese Commissie stelde dat er geen gegevens waren bijgehouden van dergelijke berichten, die verband hielden met de aankoop van COVID-19-vaccins. Maar uit het onderzoek van de O’Reilly bleek dat de Commissie niet expliciet had gevraagd naar sms-berichten te zoeken. In plaats daarvan werd gevraagd te zoeken naar documenten die voldoen aan de interne criteria van de Commissie voor opname. SMS-berichten vallen daar nu nog niet onder. Volgens het dagelijks EU-bestuur zijn sms-berichten geheim en hoeven ze ook niet bewaard te worden.

De Europese Ombudsman noemt dit wanbeheer en ze heeft nu gevraagd om uitgebreider te zoeken naar de relevante berichten. “Niet alle tekstberichten moeten bewaard blijven maar ze vallen wel degelijk onder de transparantieregels”, oordeelt O’Reilly vrijdag. Ze vindt dat de EU-administratie mee moet groeien met de tijd en de moderne methodes van communicatie. “Het is de inhoud waar het om gaat, niet het apparaat of de vorm.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.