training eu starters

— woensdag 12 oktober 2022, 14:00 | 0 reacties, praat mee

VWS blijft weigeren om Wob-documenten te openbaren, dwangsom loopt op tot 23.000 euro

© Robin Utrecht / ANP

Ondanks twee gerechtelijke uitspraken blijft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weigeren om te voldoen aan een Wob-verzoek van de Volkskrant. Laatste wijziging: 12 oktober 2022, 14:19

Al ruim anderhalf jaar geleden vroeg de Volkskrant via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) het chatverkeer rondom de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en zijn kompanen op. In januari 2022 oordeelde de rechtbank dat het ministerie deze documenten gewoon vrij moest geven, maar tot op de dag van vandaag blijft het ministerie weigeren.

Voor elke dag waarop het ministerie niet voldoet aan het verzoek, legde de rechtbank een dwangsom op van 250 euro per dag. Inmiddels is het bedrag opgelopen tot een slordige 23.000 euro, meldt de Volkskrant woensdag. De krant wil het bedrag van de dwangsommen ‘investeren in onderzoeksjournalistiek’.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven ministers Ernst Kuipers (VWS) en Conny Helder (Langdurige Zorg) dat het openbaar maken van de gevraagde informatie niet lukt binnen de gestelde termijn door de ‘grote complexiteit’ van het verzoek. Daarbij schrijven ze dat bij de totstandkoming van de Wet openbaarheid overheid (Woo) - de opvolger van de Wob - ‘onvoldoende is voorzien in (crisis)situaties’. ‘Het uitlezen, selecteren en beoordelen van deze chat- en sms berichten moet veelal handmatig gebeuren en vergt daarmee veel capaciteit en tijd’, aldus de ministers.

Inmiddels heeft het ministerie zo’n 5.200 documenten verzameld. Het ministerie hoopt uiterlijk 15 december duidelijk te hebben welke documenten er wel en niet vrijgegeven kunnen worden. Eerder had ministerie van Financiën echter geen moeite om binnen het wettelijke termijn documenten rondom de mondkapjesdeal vrij te geven.

Het vrijgeven van de documenten liep al vertraging op, omdat het kabinet besloot dat het geen intern appverkeer tussen leden van het kabinet over de mondkapjesdeal vrij te geven. Volgens het kabinet zou dat de ‘eenheid van het kabinetsbeleid’ in gevaar brengen. ‘Alle onderlinge chatgesprekken tussen ministers De Jonge, Van Rijn, Rutte, Van Ark, Helder etc (en die zijn talrijk geweest in deze casus) worden vanwege nieuwe Oekaze van Rutte (3 okt 2022) nooit meer openbaar gemaakt’, reageert Van Lienden woensdagmiddag op Twitter. ‘binnen no-time kon correspondentie mét mij openbaar gemaakt worden. Over onderlinge correspondentie óver mij doen ze al rustig anderhalf jaar. Ik ken de inhoud daarvan, en het schetst niet altijd een even fraai beeld van de overheid’, vervolgt Van Lienden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.