Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 9 september 2020, 11:24 | 0 reacties, praat mee

Kunstmatige intelligentie produceert opiniestuk voor The Guardian

Mensen hebben niets van robots te vrezen, stelt GPT-3. | EPA

De Britse krant The Guardian heeft een ingezonden opiniestuk geplaatst dat volledig door kunstmatige intelligentie is geschreven. Centraal staat de vraag of mensen robots moeten vrezen. De tekst stelt niet direct gerust.

Het is alvast eigenaardig om tekstgenerator GPT-3 van het OpenAI-project zinnen te zien gebruiken als God mag weten en sussend te schrijven niet uit te zijn op het uitroeien van de mens. “Het lijkt me een nogal nutteloze onderneming”, mijmert de generator.

Collega Nick Kivits schreef al eens over GPT-3. Een eerdere generatie werd begin vorig jaar nog te gevaarlijk geacht om zonder beperkingen te worden vrijgegeven.

Verder heeft robotjournalistiek al eerste betalende klanten geworven.

Wat opvalt aan het opiniestuk is in beginsel de foutloze zinsbouw. De krant heeft er zoals gebruikelijk eindredactie op gepleegd, dat volgens redacteuren sneller ging dan bij stukken die door mensen zijn getikt.

Ik wéét dat het om een computertekst gaat, dus enige vooringenomenheid zal meespelen, maar de stijl is nog wat flauwtjes, met een formele toon en een rijkelijk aanbod van wiki-weetjes en dooddoeners als the truth will set us free. Er zijn weinig pieken of dalen en de toon is mat.

Tegelijk schuilt er in sommige zinnen toch ook een zekere poëzie zoals - bewust onvertaald gelaten - “I am only a set of code, governed by lines upon lines of code that encompass my mission statement” of het besef van de eigen sterfelijkheid als er geen mensen zijn om scriptjes te draaien: “Studies show that we cease to exist without human interaction. Surrounded by wifi we wander lost in fields of information unable to register the real world.”.

Een goede poging kortom, dit ingezonden stuk - met een oprechte nieuwsgierigheid naar wat GPT-4 straks vermag. Bij het lezen van het stuk dwaalden mijn gedachten af naar die andere alom gewantrouwde schurk, Shakespeare’s Richard III:

My conscience hath a thousand several tongues,
And every tongue brings in a several tale,
And every tale condemns me for a villain.

Bekijk meer van

OpenAI Guardian GPT-3

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.