word studentlid

— zaterdag 22 april 2023, 12:00 | 1 reactie, praat mee

Duitse hoofdredacteur ontslagen na nepinterview Michael Schumacher

Duitse hoofdredacteur ontslagen na nepinterview Michael Schumacher
AFP

Het Duitse tijdschrift Die Aktuelle heeft excuses aangeboden aan Michael Schumacher en zijn familie. Het blad publiceerde afgelopen week een door AI opgesteld 'interview' met de oud-coureur. Hoofdredacteur Anne Hoffmann is daarvoor ontslagen. Laatste wijziging: 22 april 2023, 12:04

“Dit smakeloze en misleidende artikel had nooit mogen verschijnen. Het voldoet op geen enkele manier aan de journalistieke standaard die wij - en onze lezers - verwachten van een uitgeverij als Funke”, aldus de directeur van de uitgeverij van het weekblad.

Schumacher liep in 2013 flinke hersenbeschadiging op bij een skiongeluk en heeft zich teruggetrokken uit het openbare leven. Die Aktuelle plaatste een foto van de oud-coureur op de voorpagina met daarbij de tekst: “Het eerste interview”. In kleinere letters stond daaronder: “Het klinkt verraderlijk echt.”

In het zogenaamde interview in het magazine zei Schumacher dingen als “Mijn leven is compleet veranderd na het ongeluk. Het was een verschrikkelijke tijd voor mijn vrouw, mijn kinderen en de hele familie.” Pas aan het eind van de tekst werd duidelijk dat de antwoorden afkomstig waren van een chatbot.

De familie Schumacher maakte donderdag bekend juridische stappen te nemen tegen de uitgeverij. Het is nog niet duidelijk of de excuses en het vertrek van de hoofdredacteur daar iets aan veranderen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 23 april 2023, 16:36

Jammer dat een clown die hoofdredacteur is een onsmakelijke en leugenachtig verhaal laat schrijven door een computer.
En dan ook nog om zich zelf enigszins te beschermen iets in kleine lettertjes een tekst er onder kalkt dat het bedrieglijk echt is.

Het laat zien dat journalisten niet zoals ik al eens aangaf meer te vertrouwen zijn.
Schreef zoals ik las nog las de veiligheidsdiensten hun eigen verhaal voor een krant waar mee ze.de echte journalistiek de das om kunnen doen nu is het weer iemand die hoofdredacteur is van een krant.
Tja je zal maar zo’n ziekelijk brein hebben.

Het laat maar weer eens zien en lezen waar toe sommige journalisten tie in staat zijn.
Jammer voor de nog weinige echte hard werkende en laag betaalde journalisten

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.