training eu starters

— dinsdag 29 september 2020, 08:40 | 0 reacties, praat mee

FNV in gesprek met RPO over eerlijkere tarieven voor omroep-zzp’ers

© ANP

FNV heeft dinsdag een gesprek gehad met de Regionale Publieke Omroep (RPO) om te praten over eerlijke tarieven voor omroep-zzp'ers, contractvormen en een permanente oplossing voor schijnconstructies. Werknemers van elf regionale omroepen, die volgens berekeningen van FNV via payroll- en zzp-constructies duizenden euro’s misliepen, worden nu alsnog gecompenseerd, meldt het AD. Laatste wijziging: 29 september 2020, 10:46

Werknemers die via Tentoo werken worden betaald via payroll- en zzp-constructies van Tentoo. Payrollers worden ‘uitgeleend’ aan de omroep en zijn niet in dienst bij de werkgever waar ze werken. Ze doen vaak hetzelfde werk als iemand in vaste dienst, maar krijgen er minder geld voor betaald.

Het FNV vertelt het verhaal van een van de gedupeerden. Een zzp’er bij een omroep wilde met behulp van de FNV naar de rechter stappen, maar de rechtszaak kwam er uiteindelijk niet. Tentoo ging alsnog akkoord met een nabetaling van al het geld dat de zzp’er in acht jaar volgens de berekening was misgelopen. De omroep, die sindsdien ook geen gebruik meer maakt van payroll-constructies via Tentoo, nam hem weer in vaste dienst.

FNV is nagegaan om hoeveel payrollers het gaat bij de regionale omroepen: in totaal elf regionale omroepen die elk gemiddeld zo’n twintig werknemers via Tentoo voor zich hebben werken. De bedragen die payrollers op deze manier al zijn misgelopen zijn volgens de vakbond flink en variëren van 20 euro tot 12.000 euro.

Verschillende omroepen hebben aan FNV verklaard te willen stoppen met de diensten van Tentoo. Toch gaat het volgens Lisa Blaas, bestuurder bij FNV Flex & Naleving, ook daarna nog vaak mis. “Werknemers hebben van Tentoo een voorstel tot nabetaling gekregen, wat een enorm succes is, maar moeten tekenen voor een finale kwijtschelding. Dat betekent dat ze later nergens meer aanspraak op kunnen maken. Terwijl wij nu al zien dat de berekeningen niet kloppen en ze recht hebben op meer nabetaling.” De vakbond ziet dat veel werknemers nu een ander soort fictief dienstverband aangeboden wordt waarbij zij opnieuw onderbetaald worden en de cao niet van toepassing is. “Het probleem wordt doorgeschoven.” Meer bij het AD

Lees ook:
NH Media wil stoppen met inhuur flexwerkers via Tentoo (24 augustus 2020)
eerlijkerVast contract voor medewerkers AT5 en NH Media met zzp-constructie (8 juni 2020)
Omroepmedewerkers eisen vaste baan en achterstallig loon (11 februari 2020)
NVJ/FNV stellen negen regionale omroepen aansprakelijk voor structurele onderbetaling (20 december 2018)
‘Payrolling leidt tot tweedeling op de werkvloer’ (29 augustus 2018)

Bekijk meer van

ZZP Tentoo FNV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.