FNV in gesprek met RPO over eerlijkere tarieven voor omroep-zzp’ers

FNV heeft dinsdag een gesprek gehad met de Regionale Publieke Omroep (RPO) om te praten over eerlijke tarieven voor omroep-zzp'ers, contractvormen en een permanente oplossing voor schijnconstructies. Werknemers van elf regionale omroepen, die volgens berekeningen van FNV via payroll- en zzp-constructies duizenden euro’s misliepen, worden nu alsnog gecompenseerd, meldt het AD.
Werknemers die via Tentoo werken worden betaald via payroll- en zzp-constructies van Tentoo. Payrollers worden ‘uitgeleend’ aan de omroep en zijn niet in dienst bij de werkgever waar ze werken. Ze doen vaak hetzelfde werk als iemand in vaste dienst, maar krijgen er minder geld voor betaald.
Het FNV vertelt het verhaal van een van de gedupeerden. Een zzp’er bij een omroep wilde met behulp van de FNV naar de rechter stappen, maar de rechtszaak kwam er uiteindelijk niet. Tentoo ging alsnog akkoord met een nabetaling van al het geld dat de zzp’er in acht jaar volgens de berekening was misgelopen. De omroep, die sindsdien ook geen gebruik meer maakt van payroll-constructies via Tentoo, nam hem weer in vaste dienst.
FNV is nagegaan om hoeveel payrollers het gaat bij de regionale omroepen: in totaal elf regionale omroepen die elk gemiddeld zo’n twintig werknemers via Tentoo voor zich hebben werken. De bedragen die payrollers op deze manier al zijn misgelopen zijn volgens de vakbond flink en variëren van 20 euro tot 12.000 euro.
Verschillende omroepen hebben aan FNV verklaard te willen stoppen met de diensten van Tentoo. Toch gaat het volgens Lisa Blaas, bestuurder bij FNV Flex & Naleving, ook daarna nog vaak mis. “Werknemers hebben van Tentoo een voorstel tot nabetaling gekregen, wat een enorm succes is, maar moeten tekenen voor een finale kwijtschelding. Dat betekent dat ze later nergens meer aanspraak op kunnen maken. Terwijl wij nu al zien dat de berekeningen niet kloppen en ze recht hebben op meer nabetaling.” De vakbond ziet dat veel werknemers nu een ander soort fictief dienstverband aangeboden wordt waarbij zij opnieuw onderbetaald worden en de cao niet van toepassing is. “Het probleem wordt doorgeschoven.” Meer bij het AD
Lees ook:
NH Media wil stoppen met inhuur flexwerkers via Tentoo (24 augustus 2020)
eerlijkerVast contract voor medewerkers AT5 en NH Media met zzp-constructie (8 juni 2020)
Omroepmedewerkers eisen vaste baan en achterstallig loon (11 februari 2020)
NVJ/FNV stellen negen regionale omroepen aansprakelijk voor structurele onderbetaling (20 december 2018)
‘Payrolling leidt tot tweedeling op de werkvloer’ (29 augustus 2018)
Praat mee