— woensdag 29 augustus 2018, 09:35 | 0 reacties, praat mee

‘Payrolling leidt tot tweedeling op de werkvloer’

Bij organisaties als de NPO is de payrolling-constructie bijzonder populair | Jan-Willem van Hofwegen / NPO

Het fenomeen van payrolling is nadelig voor journalisten die via die constructie worden ingehuurd en veroorzaakt een tweedeling op de werkvloer, stellen bonden NVJ en FNV in de Volkskrant. Werknemers hebben weinig zekerheid en krijgen minder betaald.

Het systeem waarbij mensen in dienst zijn bij payrollingbedrijven als Tentoo en structureel worden ingezet bij omroepen is een lucratieve constructie: personeel kan langer op basis van tijdelijke contracten worden ingehuurd en bij ziekte zijn de kosten voor Tentoo.

De omroep stuurt de freelancers aan, Tentoo verzorgt de administratie en betalingen. De inkomsten zijn voor payrolling-werknemers een stuk lager dan werknemers die normaal in de dienst zijn bij omroepen: dat verschil kan - ongeacht hetzelfde uurloon - soms oplopen tot de helft, meldt de Volkskrant.

Omroepen betalen minder pensioenpremie en zijn minder geld kwijt aan vakantiedagen. De FNV noemt een loonkostenbesparing van 30 tot 40 procent in vergelijking met de cao. Omroepen zijn daarnaast gevoelig voor de flexibiliteit die payrolling oplevert. Algemeen-directeur Paul van Gessel (NH Nieuws/AT5) noemt het ‘tragisch’ dat sommige medewerkers moeite hebben om rond te komen, maar stelt dat hij de afgelopen jaren miljoenen heeft moeten bezuinigen.

“Alleen door kritisch naar uitgaven te kijken, kan het bedrijf gezond blijven”, aldus Van Gessel. Hij wil om die reden zo min mogelijk mensen (“niet meer dan 70 procent”) in vaste dienst hebben.

NVJ en FNV treffen voorbereidingen om een rechtszaak te voeren voor payrollers die structureel worden onderbetaald en nauwelijks meer dan het minimumloon verdienen. Eerst volgt nog overleg met omroepen - als dat niets oplevert is een rechtszaak een optie. In het Volkskrant-artikel wil niemand onder eigen naam reageren, uit vrees voor zijn baan.

FNV-bestuurder Handhaving & Naleving Lisa Blaas stoort het dat met belastinggeld gefinancierde publieke omroepen zo te werk gaan. “Omroepen gebruiken payrolling als verdienmodel op arbeidskosten”, aldus Blaas.

Tentoo stelt in de Volkskrant dat ze zich aan alle regels houden en dat er in de audiovisuele - en culturele sector nu eenmaal veel met kortlopende contracten wordt gewerkt. Lage uurtarieven zijn de verantwoordelijkheid van omroepen en opdrachtnemers, stelt directeur Paul den Ronden. Meer bij de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.