banner festival 23

— woensdag 20 juli 2022, 14:36 | 0 reacties, praat mee

Regionale omroepen gaan de fout in met schijnconstructies Tentoo, oordeelt Arbeidsinspectie

De redactie van Omroep Brabant. - © Lex van Lieshout/ANP

Medewerkers van regionale omroepen die via Tentoo DC&C (Directors Cast & Crew) waren ingehuurd, zijn onterecht aangezien voor zzp’er, zo oordeelt de Arbeidsinspectie in twee woensdag verschenen eindrapporten. De regionale omroepen Omroep Brabant en RTV Oost maakten beide gebruik van deze constructies. Op verzoek van de FNV deed de Inspectie onderzoek naar schijnzelfstandigheid en onderbetaling van enkele tientallen medewerkers van RTV Oost en Omroep Brabant. Laatste wijziging: 20 juli 2022, 22:29

De Arbeidsinspectie heeft vastgesteld dat journalisten en technici ter beschikking zijn gesteld door Tentoo DC&C en daarom werknemers zijn en daarmee dezelfde rechten moeten hebben.

Bij RTV Oost en Omroep Brabant werkten mensen die geen zelfstandige waren, maar ook geen werknemer. Ze hadden een zogenaamd fictief dienstverband. Op die manier waren medewerkers bijvoorbeeld wel verzekerd tegen werkloosheid maar werd de cao niet toegepast, werd voor hen geen pensioenpremie afgedragen en ontvingen ze geen bijdrage in de ziektekostenverzekering. Ook hield Tentoo DC&C onterecht 3.75% commissie in voor ‘bemiddeling’.

Naast Omroep Brabant en RTV Oost werkten ook veel andere regionale omroepen met Tentoo. Zij zijn daar inmiddels - onder druk van de FNV - mee gestopt. Dit onderzoek betekent dat ook de mensen die alleen via de Tentoo DC&C-constructie hebben gewerkt recht kunnen hebben op nabetaling.

Het is nog onbekend wat de gevolgen zijn voor de medewerkers bij de omroepen die via Tentoo werkten en of zij nu in dienst treden bij de omroepen. ‘De uitspraak van de Inspectie over Tentoo DC&C is daarom bijzonder belangrijk, ook omdat in andere sectoren nog altijd via soortgelijke Tentoo DC&C-constructies wordt gewerkt, zoals in de horeca, op het Mediapark en bij uitgeverijen’, zegt Anja Dijkman, FNV-projectleider Platformwerk.

Judith Hartman, directeur bij RTV Oost, laat weten dat de omroep inmiddels geen gebruik meer maakt van Tentoo. ‘Dit is een geschil tussen de FNV en Tentoo waar wij volledig los van staan’, laat ze woensdagmiddag kort na het verschijnen van de rapporten van de Arbeidsinspectie weten. Hanneke Koppers, de directeur van Omroep Brabant, zegt tegen Villamedia dat de omroep ‘ongeveer 1,5 jaar geleden’ gestopt is met het inhuren van medewerkers via Tentoo.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.