Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 20 december 2018, 10:52 | 0 reacties, praat mee

NVJ/FNV stellen negen regionale omroepen aansprakelijk voor structurele onderbetaling

ANP

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en vakbond FNV hebben negen regionale omroepen aangeschreven over de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Hun gebruik van payrolling via het Amsterdamse Tentoo leidt tot structurele onderbetaling van omroepmedewerkers, in vergelijking met collega's in vaste dienst. Laatste wijziging: 20 december 2018, 13:51

De omroepen die zijn aangeschreven zijn NH Media, AT5, Omroep West, RTV Rijnmond, Omroep Brabant, RTV Drenthe, L1, RTV Oost en Omroep Fryslân.

Door samen te werken met een payrolling-bedrijf kunnen mensen snel worden ingehuurd en weggestuurd. Lisa Blaas van FNV Handhaving & Naleving zegt dat payrollers dertig tot veertig procent minder verdienen dan collega’s in vaste dienst.

“Vervolgens worden ze van de ene op de andere dag doorgeschoven naar een fictief dienstverband, waarbij ze niet meer onder de cao vallen en geen vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen opbouwen. Ondanks dat er aan het werk en de opdrachtgever niets verandert, verslechteren hun arbeidsvoorwaarden enorm. Dit soort schijnconstructies moeten stoppen”, stelt Blaas.

Toen NVJ en FNV afgelopen augustus de tweedeling als gevolg van payrolling aankaartten, reageerde Tentoo dat er in de audiovisuele - en culturele sector nu eenmaal veel met kortlopende contracten wordt gewerkt. Lage uurtarieven zijn de verantwoordelijkheid van omroepen en opdrachtnemers, stelt directeur Paul den Ronden toen.

Volgens de bonden hebben de aangeschreven regionale omroepen, die vallen onder de Regionale Publieke Omroep (RPO), elk jaar 2,5 miljoen euro te weinig aan arbeidskosten betaald. Ze stellen dat bezuinigingen vanuit de overheid op de regionale publieke omroep zijn afgewenteld op de eigen medewerkers, die ongelijk worden behandeld en “per saldo worden onderbetaald van publiek geld.”

NVJ-omroepsecretaris Wais Shirbaz zegt dat het doel is om in gesprekken met RPO en Tentoo tot een oplossing te komen. Er worden ook juridische procedures gestart om een gelijke beloning af te dwingen. “De regionale journalistiek is van groot belang voor onze lokale democratie en uiteindelijk de gehele maatschappij”, aldus Shirbaz. Meer bij FNV

Bekijk meer van

Werk Tentoo NVJ FNV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.