NVJ/FNV stellen negen regionale omroepen aansprakelijk voor structurele onderbetaling

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en vakbond FNV hebben negen regionale omroepen aangeschreven over de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Hun gebruik van payrolling via het Amsterdamse Tentoo leidt tot structurele onderbetaling van omroepmedewerkers, in vergelijking met collega's in vaste dienst.
De omroepen die zijn aangeschreven zijn NH Media, AT5, Omroep West, RTV Rijnmond, Omroep Brabant, RTV Drenthe, L1, RTV Oost en Omroep Fryslân.
Door samen te werken met een payrolling-bedrijf kunnen mensen snel worden ingehuurd en weggestuurd. Lisa Blaas van FNV Handhaving & Naleving zegt dat payrollers dertig tot veertig procent minder verdienen dan collega’s in vaste dienst.
“Vervolgens worden ze van de ene op de andere dag doorgeschoven naar een fictief dienstverband, waarbij ze niet meer onder de cao vallen en geen vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen opbouwen. Ondanks dat er aan het werk en de opdrachtgever niets verandert, verslechteren hun arbeidsvoorwaarden enorm. Dit soort schijnconstructies moeten stoppen”, stelt Blaas.
Toen NVJ en FNV afgelopen augustus de tweedeling als gevolg van payrolling aankaartten, reageerde Tentoo dat er in de audiovisuele - en culturele sector nu eenmaal veel met kortlopende contracten wordt gewerkt. Lage uurtarieven zijn de verantwoordelijkheid van omroepen en opdrachtnemers, stelt directeur Paul den Ronden toen.
Volgens de bonden hebben de aangeschreven regionale omroepen, die vallen onder de Regionale Publieke Omroep (RPO), elk jaar 2,5 miljoen euro te weinig aan arbeidskosten betaald. Ze stellen dat bezuinigingen vanuit de overheid op de regionale publieke omroep zijn afgewenteld op de eigen medewerkers, die ongelijk worden behandeld en “per saldo worden onderbetaald van publiek geld.”
NVJ-omroepsecretaris Wais Shirbaz zegt dat het doel is om in gesprekken met RPO en Tentoo tot een oplossing te komen. Er worden ook juridische procedures gestart om een gelijke beloning af te dwingen. “De regionale journalistiek is van groot belang voor onze lokale democratie en uiteindelijk de gehele maatschappij”, aldus Shirbaz. Meer bij FNV
Praat mee