training eu starters

— maandag 24 augustus 2020, 09:30 | 0 reacties, praat mee

NH Media wil stoppen met inhuur flexwerkers via Tentoo

© Pexels

De regionale omroep NH en de lokale omroep AT5 willen nog dit jaar stoppen met het inhuren van flexwerkers via payrolbedrijf Tentoo. Die belofte heeft NH Media gedaan aan de FNV. In de loop van komende week gaan de omroepen in gesprek met de vakbond. Inzet van dat gesprek is kijken hoe de omroepen de huidige Tentoo-flexwerkers in kunnen zetten.

Dat bevestigt de FNV desgevraagd aan Villamedia. De vakbond en ook beroepsvereniging NVJ vinden dat het gebruik van payrolling leidt tot structurele onderbetaling van omroepmedewerkers die via Tentoo worden ingehuurd. Volgens de FNV verdienen omroepmedewerkers via Tentoo dertig tot veertig procent minder dan collega’s in vaste dienst.

In december 2018 schreven de twee partijen al een brief aan negen regionale omroepen, waarin ze de omroepen aansprakelijk stelden voor onderbetaling. Volgens de bonden hebben de regionale omroepen elk jaar 2,5 miljoen euro te weinig betaald aan arbeidskosten.

Werken in drie smaken
Als het aan de FNV ligt komen er bij de regionale omroepen drie smaken. Werknemers zijn ofwel in vaste dienst en vallen daarmee onder de cao of worden voor piekmomenten en bij ziekte ingehuurd als uitzendkracht en vallen daarbij onder de cao voor uitzendpersoneel. Tot slot kunnen werkenden ook ingehuurd worden als zzp’ers, mits zij een goed tarief hebben. “Een zzp’er zou niet goedkoper mogen zijn dan een vaste medewerker.”

In het aankomende gesprek met NH en AT5 gaat de FNV proberen daarover afspraken te maken met de twee omroepen. De vakbond is ook in gesprek met werknemers van andere regionale omroepen, waaronder Omroep Brabant. Dat blijkt uit een brief die de FNV vorige week aan medewerkers van die omroep stuurde en die in handen is van Villamedia.

Volgens de brief heeft Omroep Brabant aangegeven te willen stoppen met Tentoo. “De druk is nu te groot geworden en het is inmiddels wel bekend dat Tentoo medewerkers structureel onderbetaald”, aldus de brief. “Wij willen dat de Tentoo’ers bij Omroep Brabant ook de keuze krijgen om in dienst te treden of zzp’er te worden (als dit een bewuste keuze is), maar dan wel tegen een fatsoenlijk tarief.”

Gevraagd naar een reactie stellen zowel Omroep Brabant-hoofdredacteur Henk Lemckert als NH Media-directeur David Vink dat hun omroepen tot eind maart en begin april overeenkomsten hebben met Tentoo. Op dit moment voeren ze beiden overleg over de uitvoering van de overeenkomst. “Zolang die gesprekken lopen ben ik niet in de positie om verdere mededelingen te doen”, aldus Lemckert. Vink sluit zich daarbij aan, maar voegt toe dat “NH Media en AT5 volstrekte duidelijkheid nastreven voor onze vaste- en flexibele schil en een einde willen maken aan de discussie daaromtrent”.

Lees ook: Vast contract voor medewerkers AT5 en NH Media met zzp-constructie

Bekijk meer van

Omroep Brabant NH FNV AT5

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.