website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook-wijzigingen kosten landelijke media flink wat interactie

Lars Pasveer — Geplaatst in cijfers op dinsdag 31 juli 2018, 13:28

Minder interactie voor alle grote media sinds Facebook aan de knoppen draaide | Jaap van Zessen / AD NieuwsMedia

Minder interactie voor alle grote media sinds Facebook aan de knoppen draaide | Jaap van Zessen / AD NieuwsMedia

Nieuws Chef Digitaal bij AD NieuwsMedia Jaap van Zessen dook in de statistieken van Facebook en constateert dat wijzigingen aan de nieuwsfeed die het platform heeft doorgevoerd hun effect op grote media niet missen. In negatieve zin wel te verstaan: iedereen is door de wijzigingen op achterstand gezet.

Sinds het in 2016 werd aangekondigd legt Facebook de nadruk op berichten van familie en vrienden in de feed van gebruikers. Uitgevers die juist sterk op Facebook hadden ingezet worden flink geraakt. Onderzoeker Frédéric Filloux van de universiteit van Stanford in Californië stelde begin dit jaar zelfs dat Facebook ‘klaar is’ met kwaliteitsjournalistiek.

In februari meldde meetbedrijf Chartbeat al een daling van zo’n 6 procent in bereik. De wijzigingen betekenen dat nieuwsartikelen veel minder onder ogen van Facebook-gebruikers komen. Zo zijn er minder likes, wordt er minder gedeeld en later minder mensen reacties achter.

Volgens de cijfers die Van Zessen samenstelde blijkt het op landelijk niveau nog een stapje erger. De grootste wijziging is volgens Van Zessen bij de Volkskrant, dat in vergelijking met vorig jaar 62,4 procent minder van dergelijke interacties ziet. Bij AD gaat het om 23,5 procent minder. De kleinste aderlating komt voor rekening van NU.nl: 12,2 procent minder interactie ten opzichte van het jaar ervoor.

Van Zessen keek ook naar het bereik van regionale omroepen. Enkel Omroep West wist daarbij licht te plussen (2,2 procent) qua interactie - maar de rest ging ook omlaag.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.