training eu starters

— woensdag 17 januari 2018, 09:43 | 0 reacties, praat mee

‘Facebook is klaar met kwaliteitsjournalistiek’

AFP

Uitgevers die volledig op Facebook hebben ingezet, moeten zich neerleggen bij de constatering dat die loyaliteit eenzijdig was. Dat schrijft Frédéric Filloux, onderzoeker aan de universiteit van Stanford in Californië. Kwaliteitsjournalistiek past feitelijk niet in het Facebook-ecosysteem, stelt Filloux. Laatste wijziging: 21 september 2020, 15:59

Recente ingrijpende wijzigingen die nieuws en video van grote merken op afstand zetten zijn volgens Filloux business, nothing personal.

In een artikel schrijft Filloux over de aanpassingen, waardoor Facebook-gebruikers veel minder of soms helemaal geen berichten van grote media meer zien. Posts van familie en vrienden krijgen veel meer voorrang.

Filloux schrijft dat Facebook de invloed van nieuwsmedia op drie manieren om zeep heeft geholpen. Ten eerste is het idee van merk(trouw) door het platform zo goed als verdwenen. “Het percentage mensen dat nog weet waar ze precies hun nieuws vandaan haalden, daalt jaar op jaar”, schrijft Filloux. “Ik heb het op Facebook gelezen”, is voor steeds meer mensen voldoende.

Ten tweede - gerelateerd - is auteurschap ook verdwenen. Wie een bepaald stuk geschreven heeft, herinneren veel mensen zich op Facebook ook niet meer. “De vertrouwensband tussen media en lezers erodeert en zal volledig vergaan. Facebook heeft het nieuws voorgoed platgeslagen”, stelt Filloux.

Ten derde krijgen nieuwsmedia nauwelijks inkomsten uit het “gigantische, spotgoedkope en ultra-gerichte advertentiesysteem” dat Facebook heeft opgebouwd.

Naast deze problemen is nieuws vaak donker - terwijl Facebook graag de vrolijke kant van het bestaan wil benadrukken. Facebook zou volgens Filloux bang zijn dan somber nieuws leidt tot afhaken en minder tijd op de site. Filloux bestrijdt dat en verwijst naar het succes van Netflix-programmering, dat succesvol is en “is gevuld met grimmige inhoud”.

Volgens Filloux heeft Facebook ook steeds minder zin in de regelmatig terugkerende ‘pr-nachtmerrie’ doordat het Facebook-algoritme nieuws(foto’s) wist omdat die niet voldoen aan de richtlijnen. Meer bij Monday Note

Bekijk meer van

verdienmodellen Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.