website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Facebook is klaar met kwaliteitsjournalistiek’

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op woensdag 17 januari 2018, 09:43

AFP

AFP

Nieuws Uitgevers die volledig op Facebook hebben ingezet, moeten zich neerleggen bij de constatering dat die loyaliteit eenzijdig was. Dat schrijft Frédéric Filloux, onderzoeker aan de universiteit van Stanford in Californië. Kwaliteitsjournalistiek past feitelijk niet in het Facebook-ecosysteem, stelt Filloux.

Recente ingrijpende wijzigingen die nieuws en video van grote merken op afstand zetten zijn volgens Filloux business, nothing personal.

In een artikel schrijft Filloux over de aanpassingen, waardoor Facebook-gebruikers veel minder of soms helemaal geen berichten van grote media meer zien. Posts van familie en vrienden krijgen veel meer voorrang.

Filloux schrijft dat Facebook de invloed van nieuwsmedia op drie manieren om zeep heeft geholpen. Ten eerste is het idee van merk(trouw) is door het platform zo goed als verdwenen. “Het percentage mensen dat nog weet waar ze precies hun nieuws vandaan haalden, daalt jaar op jaar”, schrijft Filloux. “Ik heb het op Facebook gelezen”, is voor steeds meer mensen voldoende.

Ten tweede - gerelateerd - is auteurschap ook verdwenen. Wie een bepaald stuk geschreven heeft, herinneren veel mensen zich op Facebook ook niet meer. “De vertrouwensband tussen media en lezers erodeert en zal volledig vergaan. Facebook heeft het nieuws voorgoed platgeslagen”, stelt Filloux.

Ten derde krijgen nieuwsmedia nauwelijks inkomsten uit het “gigantische, spotgoedkope en ultra-gerichte advertentiesysteem” dat Facebook heeft opgebouwd.

Naast deze problemen is nieuws vaak donker - terwijl Facebook graag de vrolijke kant van het bestaan wil benadrukken. Facebook zou volgens Filloux bang zijn dan somber nieuws leidt tot afhaken en minder tijd op de site. Filloux bestrijdt dat en verwijst naar het succes van Netflix-programmering, dat succesvol is en “is gevuld met grimmige inhoud”.

Volgens Filloux heeft Facebook ook steeds minder zin in de regelmatig terugkerende ‘pr-nachtmerrie’ doordat het Facebook-algoritme nieuws(foto’s) wist omdat die niet voldoen aan de richtlijnen. Meer bij Monday Note

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.