word studentlid

— dinsdag 24 april 2018, 08:43 | 0 reacties, praat mee

YouTube en Facebook publiceren cijfers over geweigerde video content

YouTube en Facebook publiceren cijfers over geweigerde video content
Een still uit een video met leden van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië - © Ho / EPA

Voor het eerst heeft Google cijfers gepubliceerd over het aantal YouTube-video's dat is geweigerd of offline is gehaald. Ook Facebook maakte nieuwe cijfers bekend. De bedrijven liggen regelmatig onder vuur voor het plaatsen van ongewenste content. Laatste wijziging: 24 april 2018, 08:51

YouTube heeft in het laatste kwartaal van 2017 8,2 miljoen video’s geweigerd of verwijderd. Dat gebeurt als de inhoud in strijd is met de richtlijnen die het bedrijf hanteert. Voorbeelden van ongewenste content zijn (kinder)pornovideo’s of video’s met een extreem gewelddadige inhoud. 6,7 miljoen ongewenste video’s werden door computers geblokkeerd. Op de overige 1,5 miljoen werd het bedrijf door gebruikers attent gemaakt. Google wil nu elke drie maanden zo’n kwartaalbericht uitbrengen.

Facebook heeft in de eerste drie maanden van 2018 1,9 miljoen items met een extremistische inhoud verwijderd of van een waarschuwingslabel voorzien. De content hield verband met Islamitische Staat of al-Qaeda. Het aantal gesignaleerde ongewenste stukken is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

De Europese Unie heeft in het verleden meerdere sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en YouTube onder druk gezet om ongewenste content sneller van de site te halen. Anders worden wettelijke maatregelen genomen om dat af te dwingen, zoals in Duitsland waarbij content met een “duidelijk wetsovertredende” inhoud binnen 24 uur verwijderd moeten worden.

De bedrijven laten dan ook steeds vaker met rapportages zien dat op dat gebied progressie wordt geboekt.
Helaas zitten er ook haken en ogen aan het vooraf uitsluiten of verwijderen van video’s. Meer bij NU.nl / NOS / NY Times

 

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.