YouTube en Facebook publiceren cijfers over geweigerde video content

Voor het eerst heeft Google cijfers gepubliceerd over het aantal YouTube-video's dat is geweigerd of offline is gehaald. Ook Facebook maakte nieuwe cijfers bekend. De bedrijven liggen regelmatig onder vuur voor het plaatsen van ongewenste content.
YouTube heeft in het laatste kwartaal van 2017 8,2 miljoen video’s geweigerd of verwijderd. Dat gebeurt als de inhoud in strijd is met de richtlijnen die het bedrijf hanteert. Voorbeelden van ongewenste content zijn (kinder)pornovideo’s of video’s met een extreem gewelddadige inhoud. 6,7 miljoen ongewenste video’s werden door computers geblokkeerd. Op de overige 1,5 miljoen werd het bedrijf door gebruikers attent gemaakt. Google wil nu elke drie maanden zo’n kwartaalbericht uitbrengen.
Facebook heeft in de eerste drie maanden van 2018 1,9 miljoen items met een extremistische inhoud verwijderd of van een waarschuwingslabel voorzien. De content hield verband met Islamitische Staat of al-Qaeda. Het aantal gesignaleerde ongewenste stukken is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande kwartaal.
De Europese Unie heeft in het verleden meerdere sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en YouTube onder druk gezet om ongewenste content sneller van de site te halen. Anders worden wettelijke maatregelen genomen om dat af te dwingen, zoals in Duitsland waarbij content met een “duidelijk wetsovertredende” inhoud binnen 24 uur verwijderd moeten worden.
De bedrijven laten dan ook steeds vaker met rapportages zien dat op dat gebied progressie wordt geboekt.
Helaas zitten er ook haken en ogen aan het vooraf uitsluiten of verwijderen van video’s. Meer bij NU.nl / NOS / NY Times
Praat mee