website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

YouTube en Facebook publiceren cijfers over geweigerde video content

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cijfers op dinsdag 24 april 2018, 08:43

Een still uit een video met leden van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië

Een still uit een video met leden van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië - © Ho / EPA

Nieuws Voor het eerst heeft Google cijfers gepubliceerd over het aantal YouTube-video's dat is geweigerd of offline is gehaald. Ook Facebook maakte nieuwe cijfers bekend. De bedrijven liggen regelmatig onder vuur voor het plaatsen van ongewenste content.

YouTube heeft in het laatste kwartaal van 2017 8,2 miljoen video’s geweigerd of verwijderd. Dat gebeurt als de inhoud in strijd is met de richtlijnen die het bedrijf hanteert. Voorbeelden van ongewenste content zijn (kinder)pornovideo’s of video’s met een extreem gewelddadige inhoud. 6,7 miljoen ongewenste video’s werden door computers geblokkeerd. Op de overige 1,5 miljoen werd het bedrijf door gebruikers attent gemaakt. Google wil nu elke drie maanden zo’n kwartaalbericht uitbrengen.

Facebook heeft in de eerste drie maanden van 2018 1,9 miljoen items met een extremistische inhoud verwijderd of van een waarschuwingslabel voorzien. De content hield verband met Islamitische Staat of al-Qaeda. Het aantal gesignaleerde ongewenste stukken is ongeveer een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

De Europese Unie heeft in het verleden meerdere sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en YouTube onder druk gezet om ongewenste content sneller van de site te halen. Anders worden wettelijke maatregelen genomen om dat af te dwingen, zoals in Duitsland waarbij content met een “duidelijk wetsovertredende” inhoud binnen 24 uur verwijderd moeten worden.

De bedrijven laten dan ook steeds vaker met rapportages zien dat op dat gebied progressie wordt geboekt.
Helaas zitten er ook haken en ogen aan het vooraf uitsluiten of verwijderen van video’s. Meer bij NU.nl / NOS / NY Times

 

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.