training eu starters

— maandag 25 oktober 2021, 09:40 | 0 reacties, praat mee

‘Facebook Papers’ schetsen vernietigend beeld van rol Facebook bij Capitool-bestorming

© Lev Radin

Tal van medewerkers van Facebook hebben ruim voor de Capitoolbestorming op 6 januari al alarm geslagen over de toename en verspreiding van samenzweringstheorieën en oproepen tot geweld op het platform na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar. Ondanks die waarschuwingen gebeurde er niet veel bij het bedrijf. Laatste wijziging: 26 oktober 2021, 08:44

Dat schrijven verschillende Amerikaanse media op basis van duizenden pagina’s aan interne documenten van Facebook die zijn ingeleverd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC door klokkenluider en oud-medewerker van Facebook Frances Haugen. Een consortium van zeventien Amerikaanse nieuwsorganisaties, waaronder persbureau AP, CNN, The New York Times en The Washington Post hebben die documenten in bezit. Zij schrijven uitgebreid over de onvrede onder Facebook-werknemers voor en rond de Capitoolbestorming.

“Dit is geen nieuw probleem”, stelde een anonieme medewerker op het interne berichtensysteem van Facebook - Workplace - op de dag van de bestorming, aldus The Washington Post. “We zien dit gedrag van politici als Trump en de op zijn zachtst gezegd besluiteloze acties van de bedrijfsleiding al jaren.” Een ander schreef volgens AP: “We hebben dit vuur heel lang aangewakkerd en we moeten niet verbaasd zijn dat het nu uit de hand loopt.”

Na de verkiezingen draaide Facebook veel van de maatregelen om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan terug. Verschillende Facebook-werknemers vonden dat de maatregelen te snel waren opgedoekt, iets wat het bedrijf na de bestorming van het Capitool in januari erkende.

CNN merkt op dat Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg na de bestorming de rol van het bedrijf kleiner maakte door te zeggen dat Facebook de week voorafgaand aan de bestormingaccounts van QAnon, Proud Boys, Stop the Steal offline hebben gehaald. Hoewel er vast nog wel iets online stond bij Facebook zou de organisatie van de bestorming grotendeels op andere online platforms zijn georganiseerd die “niet over dezelfde capaciteiten beschikken” om content te verwijderen.

Uit de documenten die openbaar zijn geworden blijkt echter dat het bedrijf niet was voorbereid op hoe de ‘stop the steal’-beweging het platform gebruikte om zich te organiseren en dat Facebook pas in actie kwam nadat de beweging, die een cruciale rol speelde in de opstand, gewelddadig was geworden. Meer bij CNN / New York Times / AP / Washington Post

Lees ook:
Twitter, Facebook en Instagram blokkeren accounts Trump (7 januari 2021)
Sociale media treden op tegen president Trump (8 januari 2021)
Discussie over macht techbedrijven laait op na deplatforming Trump (13 januari 2021)
Raad van Toezicht Facebook handhaaft verbanning Donald Trump (5 mei 2021)
Facebook: Trump mag tegen 2023 weer naar binnen (7 juni 2021)
Voormalig president Trump heropent gevecht met sociale media over zijn verbanning (8 juli 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.