‘Facebook Papers’ schetsen vernietigend beeld van rol Facebook bij Capitool-bestorming

Tal van medewerkers van Facebook hebben ruim voor de Capitoolbestorming op 6 januari al alarm geslagen over de toename en verspreiding van samenzweringstheorieën en oproepen tot geweld op het platform na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar. Ondanks die waarschuwingen gebeurde er niet veel bij het bedrijf.
Dat schrijven verschillende Amerikaanse media op basis van duizenden pagina’s aan interne documenten van Facebook die zijn ingeleverd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC door klokkenluider en oud-medewerker van Facebook Frances Haugen. Een consortium van zeventien Amerikaanse nieuwsorganisaties, waaronder persbureau AP, CNN, The New York Times en The Washington Post hebben die documenten in bezit. Zij schrijven uitgebreid over de onvrede onder Facebook-werknemers voor en rond de Capitoolbestorming.
“Dit is geen nieuw probleem”, stelde een anonieme medewerker op het interne berichtensysteem van Facebook - Workplace - op de dag van de bestorming, aldus The Washington Post. “We zien dit gedrag van politici als Trump en de op zijn zachtst gezegd besluiteloze acties van de bedrijfsleiding al jaren.” Een ander schreef volgens AP: “We hebben dit vuur heel lang aangewakkerd en we moeten niet verbaasd zijn dat het nu uit de hand loopt.”
Na de verkiezingen draaide Facebook veel van de maatregelen om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan terug. Verschillende Facebook-werknemers vonden dat de maatregelen te snel waren opgedoekt, iets wat het bedrijf na de bestorming van het Capitool in januari erkende.
CNN merkt op dat Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg na de bestorming de rol van het bedrijf kleiner maakte door te zeggen dat Facebook de week voorafgaand aan de bestormingaccounts van QAnon, Proud Boys, Stop the Steal offline hebben gehaald. Hoewel er vast nog wel iets online stond bij Facebook zou de organisatie van de bestorming grotendeels op andere online platforms zijn georganiseerd die “niet over dezelfde capaciteiten beschikken” om content te verwijderen.
Uit de documenten die openbaar zijn geworden blijkt echter dat het bedrijf niet was voorbereid op hoe de ‘stop the steal’-beweging het platform gebruikte om zich te organiseren en dat Facebook pas in actie kwam nadat de beweging, die een cruciale rol speelde in de opstand, gewelddadig was geworden. Meer bij CNN / New York Times / AP / Washington Post
Lees ook:
Twitter, Facebook en Instagram blokkeren accounts Trump (7 januari 2021)
Sociale media treden op tegen president Trump (8 januari 2021)
Discussie over macht techbedrijven laait op na deplatforming Trump (13 januari 2021)
Raad van Toezicht Facebook handhaaft verbanning Donald Trump (5 mei 2021)
Facebook: Trump mag tegen 2023 weer naar binnen (7 juni 2021)
Voormalig president Trump heropent gevecht met sociale media over zijn verbanning (8 juli 2021)
Praat mee